Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A müzli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. február 22. 12:00
A müzli
A müzli elfogyasztásával számos vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz jutunk
Képünk illusztráció. Forrás: uk.mymuesli.com

Bár hazánkban csak az utóbbi évtizedek divatjának köszönhetően honosodott meg ez a keverék, története a XX. század elejére nyúlik vissza. E különleges étel felfedezője, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner, alpesi kirándulása során, egy havasi pásztor kunyhójában kóstolta meg először a müzli ősét. Ez az őrölt gabonaszemekből, aszalt gyümölcsből, tejből és darabolt dióból álló koszt annyira elnyerte az orvos tetszését, hogy az ötlet hatására megalkotta a Muesli („pépecske”) néven elhíresült eledelt. Ettől kezdve világhírű szanatóriumában is ezt a „gyógyételt” szolgálta fel a pácienseknek.

Nagy különbség van azonban a Bircher-féle, és a manapság fogyasztott müzli között. Eltérés van az alapanyagok minősége szempontjából, ugyanis az autentikus recept csupán friss összetevőkből (frissen pelyhesített gabonaszemekből, friss gyümölcsből) áll. Mára a keverék jelentősen feldúsult, különféle aszalt gyümölcsök, magvak, valamint hozzáadott cukor, és mind gyakrabban csokoládédarabkák is kerülnek az összetevők közé. Sőt, bizonyos termékek instant kakaóport, aromákat, sűrítőanyagot (xanthane gumi), mesterséges édesítőszereket, színezéket is tartalmaznak!

Az üzletek polcain találhatunk az ízlésünknek megfelelő, cukor és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készített biotermékeket is. A saját magunk által összeállított keverékeknek viszont számos előnye van. Egyfelől mi választhatjuk ki az alapanyagokat, így saját szájízünk szerint formálhatjuk a müzlit. Másrészt, ha ügyesen válogatunk, a saját gyártású keverékkel még spórolhatunk is.

A müzli elfogyasztásával számos vitaminhoz (B1-, B2-, B6-, B12-vitaminhoz), ásványi anyagokhoz (vashoz, mangánhoz, rézhez, káliumhoz, magnéziumhoz), és az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz jutunk.

A müzli fogyasztását mindenekelőtt reggelire javasoljuk, hetente 2-3 alkalommal. A müzlit éhgyomorra fogyasszuk, de semmi esetre nehéz ételek után, és alaposan rágjuk meg.

Az ideális müzli ötféle gabonából áll: búzából, árpából, zabból, kölesből és rozsból. A csíraképes magvaknak vegyszermentes termesztésből kell származniuk, hiszen nyersen fogyasztjuk el, őrölt vagy pelyhesített formában.

 

Árpapelyhes müzli

 

Hozzávalók:
2 evőkanál árpapehely
2 alma reszelve
3 evőkanál apróra vágott aszalt sárgabarack
2 teáskanál mazsola
1 evőkanál mogyoró
1 teáskanál méz
1 evőkanál citromlé
1 csésze tejszín
1 csésze tej

Az árpapelyhet annyi tejjel öntjük le, amennyit felvesz, majd állni hagyjuk, és belekeverjük a többi nyersanyagot.

 

Gyümölcsös müzli

 

Hozzávalók:

natúr puffasztott rizspehely

zabpehely

kukoricapehely

ízlés szerint aszalt vagy friss gyümölcsök (áfonya, meggy, szilva, barack, alma)

méz vagy stevia (esetleg nádcukor)

joghurt vagy tej

 

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan keverjük össze, fogyasztás előtt csorgassunk rá ízlés szerint mézet, majd öntsük fel natúr joghurttal, vagy tejjel.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)