Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Étkek vízkereszttől farsangig

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. január 11. 13:00
Étkek vízkereszttől farsangig
Ilyenkor sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség, de legfőképpen a fánk
Képünk illusztráció. Forrás: orultenjoetelek.blogspot.com

Az egyik legrégebbi egyházi ünnep vízkereszt napja. Vízkereszt napján (január 6.) három eseményt is ünnepelünk mi, nyugati keresztények. Háromkirályok napjának is hívjuk, mert hagyományaink szerint Gáspár, Menyhért és Boldizsár ezen a napon látogatta meg a kisded Jézust. Később ezen a napon keresztelte meg a Jordán folyóban Keresztelő Szent János Jézust, és ez az első csodatétel, a kánai menyegző napja is, amikor is a víz borrá változott. Shakespeare is megemlékezett vízkeresztről.

A tradíció szerint ma kerül sor a karácsonyi asztal megbontására és a karácsonyfa leszedésére is. E napon kezdődik a báli szezon, a farsang is. A farsang vízkeresztkor indul és hamvazószerdáig tart. A farsang gyökereit az ókorban kell keresnünk. A kereszténység térhódítása után eleinte tiltották a pogány szokásokat, majd megtűrték, és így beépült a keresztény kultúrkörbe. Idővel annyira eggyé váltak, hogy nehéz szétválasztani a pogány és a keresztény elemeket. A téltemető farsang a meghaló és újra feltámadó természet ünnepe, de a felnőtté válás, a szerelem, a termékenység és a házasság ünnepe is.

Nálunk, magyaroknál a farsangolás a kereszténység felvétele után néhány száz évvel kezdett csak elterjedni. A farsang szavunk német eredetre utal, de az itáliai hatást sem lehet kizárni. A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség, de legfőképpen a fánk.

 

Savanyú becsinált leves

40 dkg sertéslapocka
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/4 zellergumó
1 kis fej karalábé
1 csokor petrezselyemzöld
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
2-3 evőkanál olaj
ecet

őrölt fehérbors

A húst felkockázzuk. A zöldségféléket is kockára, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. Az olajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott húst, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Amikor a hús félpuhára főtt, beletesszük a zöldségeket és a petrezselyem zöldjét. Amikor az egész készre főtt, a levest levesszük a tűzről, és lassan belehabarjuk a tojás sárgákkal elkevert tejföllel, végül ízlés szerit az ecettel savanyítjuk.

Energia:          2505 kcal
Fehérje:            89 g
Zsír               196 g
Szénhidrát:         69 g

 

Farsangi részeges csirke

1 közepes csirke
10 dkg vaj
3 dl száraz fehérbor
20 dkg füstölt húsos szalonna
majoránna
őrölt bors

A csirkét kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezzük, majd egy magas falú tepsibe tesszük, leöntjük, a felolvasztott vajjal, aláöntjük a bort, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben puhára pároljuk. Ha igényli, az elpárolgó bort pótoljuk. Amíg a hús párolódik, a szalonnáról levágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult, teljesen betakarjuk a szalonnaszeletekkel és ropogósra sütjük.
Tálalás előtt a csirkét feldaraboljuk. Burgonyapürével tálaljuk.

Energia:          3800 kcal
Fehérje:           379 g
Zsír               175 g
Szénhidrát:         12 g

 

Farsangi fánk

5o dkg liszt,
3 dkg élesztő
3 dl tej,
1 kanál cukor,
2 db tojássárgája,
5 dkg vaj,
csipetnyi só,
fél dl rum,
a sütéshez olaj

Az élesztőt, 1 dl cukrozott, langyos tejbe morzsoljuk és megkelesztjük. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, rumot, sót, és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, míg sima, hólyagos nem lesz. Letakarjuk konyharuhával, langyos helyen kelesztjük, míg kb. másfélszeresére nem nő. Ekkor a megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Hagyjuk még így is kis ideig kelni. Sütés előtt ujjal kis mélyedést nyomunk a közepébe. Forró olajban sütjük. (Lehet egyik oldalukat fedő alatt és fordítás után e nélkül sütni). Ha kész, jól lecsepegtetjük és porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk.

Energia:          2954 kcal
Fehérje:          72,4 g
Zsír             129,2 g
Szénhidrát:      385,4 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)