Az egyik legrégebbi egyházi ünnep vízkereszt napja. Vízkereszt napján (január 6.) három eseményt is ünnepelünk mi, nyugati keresztények. Háromkirályok napjának is hívjuk, mert hagyományaink szerint Gáspár, Menyhért és Boldizsár ezen a napon látogatta meg a kisded Jézust. Később ezen a napon keresztelte meg a Jordán folyóban Keresztelő Szent János Jézust, és ez az első csodatétel, a kánai menyegző napja is, amikor is a víz borrá változott. Shakespeare is megemlékezett vízkeresztről.
A tradíció szerint ma kerül sor a karácsonyi asztal megbontására és a karácsonyfa leszedésére is. E napon kezdődik a báli szezon, a farsang is. A farsang vízkeresztkor indul és hamvazószerdáig tart. A farsang gyökereit az ókorban kell keresnünk. A kereszténység térhódítása után eleinte tiltották a pogány szokásokat, majd megtűrték, és így beépült a keresztény kultúrkörbe. Idővel annyira eggyé váltak, hogy nehéz szétválasztani a pogány és a keresztény elemeket. A téltemető farsang a meghaló és újra feltámadó természet ünnepe, de a felnőtté válás, a szerelem, a termékenység és a házasság ünnepe is.
Nálunk, magyaroknál a farsangolás a kereszténység felvétele után néhány száz évvel kezdett csak elterjedni. A farsang szavunk német eredetre utal, de az itáliai hatást sem lehet kizárni. A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség, de legfőképpen a fánk.
Savanyú becsinált leves
40 dkg sertéslapocka
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/4 zellergumó
1 kis fej karalábé
1 csokor petrezselyemzöld
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
2-3 evőkanál olaj
ecet
só
őrölt fehérbors
A húst felkockázzuk. A zöldségféléket is kockára, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. Az olajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott húst, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Amikor a hús félpuhára főtt, beletesszük a zöldségeket és a petrezselyem zöldjét. Amikor az egész készre főtt, a levest levesszük a tűzről, és lassan belehabarjuk a tojás sárgákkal elkevert tejföllel, végül ízlés szerit az ecettel savanyítjuk.
Energia: 2505 kcal
Fehérje: 89 g
Zsír 196 g
Szénhidrát: 69 g
Farsangi részeges csirke
1 közepes csirke
10 dkg vaj
3 dl száraz fehérbor
20 dkg füstölt húsos szalonna
majoránna
őrölt bors
só
A csirkét kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezzük, majd egy magas falú tepsibe tesszük, leöntjük, a felolvasztott vajjal, aláöntjük a bort, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben puhára pároljuk. Ha igényli, az elpárolgó bort pótoljuk. Amíg a hús párolódik, a szalonnáról levágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult, teljesen betakarjuk a szalonnaszeletekkel és ropogósra sütjük.
Tálalás előtt a csirkét feldaraboljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Energia: 3800 kcal
Fehérje: 379 g
Zsír 175 g
Szénhidrát: 12 g
Farsangi fánk
5o dkg liszt,
3 dkg élesztő
3 dl tej,
1 kanál cukor,
2 db tojássárgája,
5 dkg vaj,
csipetnyi só,
fél dl rum,
a sütéshez olaj
Az élesztőt, 1 dl cukrozott, langyos tejbe morzsoljuk és megkelesztjük. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, rumot, sót, és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, míg sima, hólyagos nem lesz. Letakarjuk konyharuhával, langyos helyen kelesztjük, míg kb. másfélszeresére nem nő. Ekkor a megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Hagyjuk még így is kis ideig kelni. Sütés előtt ujjal kis mélyedést nyomunk a közepébe. Forró olajban sütjük. (Lehet egyik oldalukat fedő alatt és fordítás után e nélkül sütni). Ha kész, jól lecsepegtetjük és porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk.
Energia: 2954 kcal
Fehérje: 72,4 g
Zsír 129,2 g
Szénhidrát: 385,4 g
Egészségükre!

























