Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Biológiai óraátállítás - a napi ritmus felborulása fáradékonysághoz és ingerlékenységhez vezet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. november 05. 09:00
Biológiai óraátállítás - a napi ritmus felborulása fáradékonysághoz és ingerlékenységhez vezet
Dr. Petróczky István: amennyiben a berögzült alvási idő zavart szenved, valóban megfigyelhető például a hangulati labilitás
Állítólag 30-40 ezer háztartás fogyasztásának megfelelő energiát lehet megspórolni az évente kétszeri óraátállítással. A tavaszi átálláskor este később sötétedik, ennek következtében később kell felkapcsolni a villanyt is. Viszont az, hogy reggel később világosodik, nem mutat jelentős különbséget a fogyasztásban. Ősszel az órák visszaállítása után ugyan hamarabb besötétedik, de a családok hazaérkezését tekintve nincs jelentős különbség a fogyasztásban.
Dr. Petróczky István. Fotó: Gyulai Hírlap

Az óraátállítást sokan ellenzik, melynek csak egyik indoka az emberi szervezetre való negatív hatása. Ekkor az úgynevezett „jetlag” jelenséget éljük át, amit a több időzónán keresztül utazók tapasztalnak meg, azaz a valós és a belső idő elcsúszik. A napi ritmus felborulása fáradékonysághoz, ingerlékenységhez vezet, sőt a közúti balesetek száma is megemelkedik átmenetileg.

Minden embernek más a biológiai órája, tehát egyénenként változó, hogy mennyi idő kell a szervezetének az átállásra. Az érzékenyebbeknél akár hetekig is elhúzódhat.

A téli időszámításra való átálláskor sokan korábban kelnek fel, viszont már délután elálmosodnak, jellemző probléma az alvászavar, fáradtság, ingerültség, emésztési problémák, levertség. A kellemetlenség azonban elmúlik, amint a belső és a külső óra összhangba kerül.

A Gyulai Hírlap megkeresésére dr. Petróczky István háziorvos kifejtette, hogy amennyiben a berögzült alvási idő zavart szenved, valóban megfigyelhető például a hangulati labilitás. Jellemzően ősszel erősödik a depresszív hangulat, mely a napfényes órák csökkenésének is betudható. Általában jellemzőek az átmeneti évszakok – tavasz, ősz – idején a vegetatív idegrendszeri zavarok, mozgásszervi, tápcsatornai panaszok. Amint a szervezet ráhangolódik a szélsőségesebb időjárásra, magas, illetve alacsony hőmérsékletre, stabilizálódik a betegek állapota. Ám a változás mindig zökkenőkkel jár.

A háziállatok és a termelő egyedek szintén rendelkeznek biológiai órával. Például, ha a kutyánk hozzászokott a reggel hét órai sétához, akkor nem fogja érteni, hogy a gazdi miért nem fogja a pórázt, és indulnak útra a megszokott „időben”.

Dr. Ökrös István állatorvos szintén megerősítette, hogy egyes állatokat néhány hétre megzavar az óraátállítás. A szarvasmarhák takarmányozása eltolódik, majd a fejés is, ennek következtében zavar támad a tejadás terén. A sertés szintén rosszul veszi, ha késik a megszokott időben kapott táplálék: felkel, sivít, követeli az ételt, sőt gyomorfekély kialakulása is előfordult már.

Összességében mindenkit befolyásol már egyórás csúszás is, de a jó hír az, hogy általában négy nap alatt helyére kerül minden. 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)