Gyönyörű szeptemberi napsütésben mérkőztek meg a gasztronauták Gyulán, a IX. Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja által szervezett főzőversenyen harminc csapat mérte össze tudását, s ízlését a gyulai Román Kulturális Központ udvarán.
Készült itt mindenféle étel, de természetesen nem hiányozhattak a jellegzetes romániai étkek sem, úgymint a háromféle húsból készült miccs, a szőlőlevélbe tekert tőtike, vagy a pacalleves. A versenyen nagy számban vettek részt csapatok a magyarországi román településekről, román oktatási intézményekből. Városunk legtávolabbi vendégei Moldáviából jöttek, de érkeztek Tomesdről, Budurászáról, Lippáról és más romániai településekről is.
A rendezvényen részt vett Victor Micula, Románia magyarországi nagykövete, Siluan Manuila gyulai román ortodox püspök és Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is.
A Gyulai Hírlapnak Kreszta Traján elmondta, a rendezvény elsődleges célja a Magyarországon élő román nemzetiség gasztronómiai szokásainak újrafelfedezése és bemutatása, ezen kívül a találkozó kiválóan alkalmas arra is, hogy a román nemzetiségi önkormányzatok és a magyarországi román közösségek tagjai meg tudják vitatni a hazánk béli románság kulturális, hagyományőrzéssel kapcsolatos és minden egyéb más problémáit.
A gasztronómiai vetélkedőn Balogh Lajos, Románváros önkormányzati képviselője is nevezett Viharsarki betyárok nevű csapatával. A Gyulai Hírlap kérdésére a képviselő elmondta, mindig nagy örömmel vesz részt hagyományőrző főzőversenyeken, ahol bárki megismerheti a különböző tájegységre jellemző ételeket, főzési praktikákat. A Viharsarki betyárok bográcsaiban marhafarokpörkölt készült bikatökével, ezen kívül velővel töltött rántott körömmel, valamint hortobágyi ízesítésű slambuccal járultak a zsűri elé.