Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harminc csapat mérte össze tudását az Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. szeptember 28. 13:45
Harminc csapat mérte össze tudását az Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon Gyulán
A menüről nem hiányozhattak a jellegzetes romániai étkek, úgymint a háromféle húsból készült miccs, a szőlőlevélbe tekert tőtike, vagy a pacalleves
A román ételeké volt a főszerep. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Gyönyörű szeptemberi napsütésben mérkőztek meg a gasztronauták Gyulán, a IX. Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja által szervezett főzőversenyen harminc csapat mérte össze tudását, s ízlését a gyulai Román Kulturális Központ udvarán.

Készült itt mindenféle étel, de természetesen nem hiányozhattak a jellegzetes romániai étkek sem, úgymint a háromféle húsból készült miccs, a szőlőlevélbe tekert tőtike, vagy a pacalleves. A versenyen nagy számban vettek részt csapatok a magyarországi román településekről, román oktatási intézményekből. Városunk legtávolabbi vendégei Moldáviából jöttek, de érkeztek Tomesdről, Budurászáról, Lippáról és más romániai településekről is.

A rendezvényen részt vett Victor Micula, Románia magyarországi nagykövete, Siluan Manuila gyulai román ortodox püspök és Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is.

A Gyulai Hírlapnak Kreszta Traján elmondta, a rendezvény elsődleges célja a Magyarországon élő román nemzetiség gasztronómiai szokásainak újrafelfedezése és bemutatása, ezen kívül a találkozó kiválóan alkalmas arra is, hogy a román nemzetiségi önkormányzatok és a magyarországi román közösségek tagjai meg tudják vitatni a hazánk béli románság kulturális, hagyományőrzéssel kapcsolatos és minden egyéb más problémáit.

A gasztronómiai vetélkedőn Balogh Lajos, Románváros önkormányzati képviselője is nevezett Viharsarki betyárok nevű csapatával. A Gyulai Hírlap kérdésére a képviselő elmondta, mindig nagy örömmel vesz részt hagyományőrző főzőversenyeken, ahol bárki megismerheti a különböző tájegységre jellemző ételeket, főzési praktikákat. A Viharsarki betyárok bográcsaiban marhafarokpörkölt készült bikatökével, ezen kívül velővel töltött rántott körömmel, valamint hortobágyi ízesítésű slambuccal járultak a zsűri elé.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)