
Szüreti mulatságot rendezett ma délelőtt a Németvárosi Óvoda, melyen a gyermekek nem múló lelkesedéssel és érdeklődéssel tekintettek valamennyi programelemre. A lurkók az óvónénik irányítása mellett már tegnap leszemezgették a saját szőlőfürtjeiket a mustkészítéshez, kovászt készítettek a kenyérhez és zöldséget pucoltak a németvárosi hagyományos szüret fő étkéhez, a babgulyáshoz. Ma reggel már gyúrtak, dagasztottak a gyerekek, kelesztették a tésztát, szőlőt daráltak, préseltek, majd a szőlőlevet ízlelgették. Megismerkedtek a babgulyásfőzéshez szükséges alapanyagokkal, kukoricát morzsoltak, csuhébabát készítettek, agyagoztak. Rendkívül népszerű volt a csuhéból készült csőszkunyhó is, bár a nagycsoportos Kira elmondása szerint egy kéksapkás kisfiú annyira megijesztette benne, hogy ma már nem megy az ideiglenes építmény közelébe.
A Gyulai Hírlap kérdésére Fazekas Sándorné tagintézmény-vezető elmondta, hogy a 21 évvel ezelőtti szüreti napon még kölcsönzött eszközökkel daráltak és préseltek. Akkoriban még kiforrott koncepcióval nem rendelkeztek, viszont az évek folyamán prést és darálót szereztek be, többek között a kenyérsütéshez kemencét építettek és tíz éve már bográcsos ebéd is rotyog az óvoda udvarán. Az évek folyamán egyre bővült a program azért, hogy véletlenül se unatkozzon egyetlen gyermek sem. Mostanra már népi, kézműves mesterségeket is tanulhatnak a gyermekek, melyek gyakorlásával és a kukoricamorzsolással a finom motorikus készség is fejleszthetők.
Máté, Kira és Adél lelkesen törte a kukoricát és tevékenységük során egyre többen lettek kíváncsiak arra, hogy mi is történik az első programsátor alatt. Természetesen a csőszkunyhó környékén is nagy volt a zsibongás, úgy ahogy a szőlőpréselés is vonzotta a nagyobb gyermekeket.
Valóban ünnepnek élte meg kicsi és nagy a mai rendezvényt, melynek végén jóízűen elfogyasztották a saját munkájuk gyümölcsét, a babgulyást és a frissen kisült szép kenyeret.












































