Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. szeptember 15. 13:00
A mogyoró
Előnyös zsírsavösszetétele védi a szívet és az érrendszert
Képünk illusztráció. Forrás: freegreatpicture.com

A világon nagyon sok helyen terem mogyoró. A mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor-, kalcium-, magnézium- és réztartalma. Jelentős E-vitamin-forrás, és megtalálhatók benne a B-vitaminok is. Előnyös zsírsavösszetétele védi a szívet és az érrendszert, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést is. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a vér koleszterinszintjét, és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen.

A mogyoró változatosan alkalmazható csemege, az édesipar jellegzetes alapanyaga. Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk.

A levelét is felhasználhatjuk egészségünk érdekében. A belőle készült tea hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó hatású. Használatát a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként, illetve toroköblítőként is javasolják.

A mogyorót bátran illesszük be étrendünkbe! Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk.

 

Csodás csokis-mogyorós keksz (4 főre)

10 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
1 csipet só
10 dkg reszelt étcsokoládé
3 púpozott evőkanál liszt
2 púpozott evőkanál őrölt mogyoró
fél kávéskanál sütőpor
kb. 36-40 szem mogyoró

Felolvasztjuk a vajat, habverővel hozzákeverjük a cukrot, vaníliát, sót, egész tojást, a reszelt csokit, a sütőporral elkevert lisztet és az őrölt mogyorót. Nem túl lágy, jól formázható tésztát kapunk. Vizes kézzel kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól aránylag távol, mert jól elterülnek, (vagy kiskanállal 24-es kis muffin tepsi mélyedéseibe szaggatjuk, így nemcsak gyorsabban megvagyunk, de a végeredmény is szebb lesz.) 1-1 mogyorószemet teszünk mindegyikre, és máris süthetjük. 180 fokon kb. 6-8 perc alatt megsül.

Energia:          3283 kcal
Fehérje:          49,6 g
Zsír:            254,8 g
Szénhidrát:        215 g

 

Zöldséges mogyorópástétom
 
500 g pirított mogyoró
1 közepes répa
2 csésze friss főtt és hámozott paradicsom
1 csésze víz

Az összes alapanyagot alaposan összeturmixoljuk, majd sóval ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten mély tepsiben kb. 1 órán át sütjük (kenhetőek kell lennie).

Energia:                  3590 kcal
Fehérje:                     86 g
Zsír:                        315 g
Szénhidrát:                 63 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM