
A hagymafélék – a vöröshagyma, a lila hagyma és a fokhagyma – számtalan értékes fitovegyületet és egészséges élelmi rostot tartalmaznak. Fogyasztásuk többek között védelmet nyújt a daganatos megbetegedések kialakulása ellen, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is.
Vöröshagyma – puffadás ellen
A Közép-Ázsiából származó növény számtalan étel fontos kiegészítője. Kellemes aromájával a magyar konyha egyik elengedhetetlen hozzávalója lett. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy remek egészségmegőrző hatással bír. A fokhagyma után mindjárt a vöröshagyma pusztítja legerőteljesebben a baktériumokat. Ennek köszönhetően pedig kiváló nátha elleni orvosságnak számít. Illóolaja segítségével feloldja a nyákot, megszünteti az orrdugulást, valamint a köhögést. Ezenkívül emésztésserkentő hatása sem elhanyagolható: fogyasztásával megszüntetheted a puffadást és a székrekedést. Végül pedig a vöröshagymában található diallil-szulfid nevű vegyület bizonyos fokú védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben is, mivel növeli a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét.
Lila hagyma – szépít
Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényekben is megtalálható – például a bodzában vagy a hársfavirágban –, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lila hagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban.
A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezeted fizikai erőnlétét, és széppé teszi a bőröd – hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
A lila hagyma a vöröshagyma egyik fajtája, melynek fehér húsát sötétlila héj veszi körül. A sárgás színű vöröshagyma lágyabb, édeskésebb ízű alternatívája.
Hagymalekvár (4 főre)
főzés: 25 perc
250 g felszeletelt lila hagyma
20 g vaj
3 tk barna cukor
½ kk só
¼ kk frissen őrölt fekete bors
1 ek balzsamecet
A lila hagyma nem futott be nagy karriert a magyar konyhában. Való igaz, hogy a hamisítatlan paraszttálat el sem tudjuk képzelni nélküle és belekerül még egy-két salátába is, azonban nagyjából ennyi. Kár érte. Hiszen olyan szép a színe és megfelelően elkészítve finom köretet varázsolhatunk belőle. A serpenyőben hirtelen sütött hízott kacsamáj (határainkon túl) már-már klasszikusnak mondható kísérője a hagymalekvár. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a lilahagyma szeleteket hozzáadjuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Kevés sóval és borssal ízesítjük, hozzákeverjük a barna cukrot és a balzsamecetet. Néha megkeverve 20-25 percig pároljuk és kész is a hagymalekvár.
Költsége: 200 Ft.
Sült lila hagyma
kis fej lila hagyma
vaj
friss kakukkfű vagy más fűszernövény
só
A hagymát megpucolom, a tetejét X alakban bevágom, de csak félig. A fűszert és a sót kikeverem a vajjal, majd megtöltöm vele a hagymákat, és megsütöm 20 perc alatt 180 fokon. Figyelni kell, lehet, hogy hamarabb elkészül.
Jó egészséget!