Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vázlatkiállítás nyílt a 44. Gyulai Nyári Művésztelep alkotásaiból a Pándy Kálmán kórházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2013. július 30. 18:05
Vázlatkiállítás nyílt a 44. Gyulai Nyári Művésztelep alkotásaiból a Pándy Kálmán kórházban
Az idei évben áttevődött a tevékenység a műterem felé, kihasználták az aktfestés lehetőségét
Kiállítás nyílt a Pándy Kálmán kórház igazgatósági épületében. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A fiatalok rajzolni való kedve hozta létre 44 évvel ezelőtt a Gyulai Nyári Művésztelepet. Volt egy társaság, akik komolyan vették a három-négy héten keresztül tartó intenzív rajzolást. Belemerültek, magával ragadta őket az alkotói hév, mely napjainkig sem merült ki. Ugyan a tagok – egy maréknyi kemény magot leszámítva – változtak, mégis évről-évre városunkat választja az alkotókör. A három heten át tartó munka idén is vázlatkiállítással zárult, melyet ma délután nyitottak meg a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház igazgatósági épületében.

- Ha valaki belemerül a rajzolásba, akkor magával ragadja és alig bírja abbahagyni. Azt beszéltük Zsigmond Mártonnal, hogy még kellene három hét, hiszen most jöttünk igazán bele a festésbe. Ez igazán örömteli folyamat – mondta a Gyulai Hírlapnak Bodor Zoltán, a művésztelep vezetője.

Az idei évben áttevődött a tevékenység a műterem felé, kihasználták az aktfestés lehetőségét, de több gyulai helyszínen is felfedezhették a járókelők a művészeket: született alkotás a Kossuth utcában, a Máriás házban, a Húsipari Múzeumnál, és a Göndöcs-kertben is.

A tárlatot Székely Árpád, az alkotókkal régi ismeretségben álló barát nyitotta meg. Beszédében nosztalgiával gondolt vissza a művészekkel való megismerkedésére. Balla Tibor Péter (Csonti) ismertette össze a képzőművészekkel, majd Rácz Péternek modellt is ült. Öt napon át zajlott az alkotói folyamat, mely közben hosszas beszélgetéseket folytattak.

- Rá kellett jönnöm, hogy valaki vagy beszélget, vagy formáz – indokolta Székely Árpád azt, hogy az előre megígért 2 napos munka miért is húzódott el és hogyan tekinthetett bele az irodalommal, verseléssel gazdagított műhelymunkába.

- Nagy megtiszteltetés volt a társaságuk és az, hogy tőlük hallgathattam Sinka Istvánt, Simonyi Imrét és a Jónás könyvét. Ezeknek a művészeknek továbbra is jönniük kell Gyulára. Városunknak és a szponzoroknak továbbra is ki kell tartaniuk, őrizni és segíteni kell azt alkotáshalmazt, amit a művészek nálunk létrehoznak – hangzott el a megnyitó beszédben.

A kiállítás augusztus 30-áig, munkaidőben tekinthető meg.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)