Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Méltán nevezhetjük Gyulát a vizek városának, vajon hány gyulai tavat tudunk felsorolni?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. július 10. 09:00
Méltán nevezhetjük Gyulát a vizek városának, vajon hány gyulai tavat tudunk felsorolni?
A Bárdos-tó kivételével minden tó záportározó, halászati joggal rendelkezik és vállalkozók üzemeltetik
Pali-gödör. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Méltán nevezhetjük Gyulát a vizek városának. S nem csak azért, mert a gyönyörű Körösök völgyében fekszik, mert a Fehér-Körös egykori medre, az Élővíz-csatorna szeli ketté és nem is kizárólag a gyógyvizeink és a várfürdőnk miatt. Nekünk, gyulaiaknak talán fel sem tűnik, annyira megszoktuk, hogy lépten-nyomon tavakba botlunk a város területén.

Gyulán városi tulajdonban nyolc tó van. Megyeri Sándorral, a polgármesteri hivatal illetékes osztályvezetőjével jártuk be a gyulai tórendszert.

A Bárdos-tó kivételével minden tó záportározó, halászati joggal rendelkezik, és 20 éves bérleti szerződéssel vállalkozók horgásztavakat üzemeltetnek. A Bárdosnak nincs megoldva a friss vízutánpótlása, amely halpusztuláshoz vezetne, valamint egykor a környéken működő üzem miatt szennyező anyagok is juthattak a vízbe.

A Kisökörjárástól indulva az első horgásztó a Kisökörjárás I.-es, azaz a Poklás-csatorna. A tóba hamarosan amurokat telepítenek, ám két évig nem adja bérbe az önkormányzat. A lehetőségek között az is szerepel, hogy az önkormányzat saját fenntartásban tartja és turisztikai célokra hasznosítja a két hektáros záportározót. A következő víz a Kisökörjárás II., a sorban a Hunyadi-tó és mellette a közös, Víg István és Vígné Barabás Andrea által működtetett Hősök tava következik. A Csókos út mellett áll az Erkel-tó és vele összeköttetésben a Rákóczi-tó, melyeket Kiss Mihály üzemeltet.

A tavakat összefoglaló néven régen „Gyulai öt tó”-ként emlegették, és a horgászengedélyeket is ennek megfelelően adták ki rá. Korábban problémát jelentett, hogy nem kaptak a tavak friss vizet, de 2006-ban a csapadékvíz-rendezéssel megoldódott a kérdés, majd 2009-től hivatalosan is vízjogi engedéllyel rendelkezik Gyula. A friss vízbetáplálás gravitációs úton, 200 l/s sebességgel történik az Élővíz-csatornából a tavakon át a Csikóséri-csatorna irányába. Az öt tó Gyula belvizének 47%-át viszi el!

Az ötös rendszerhez tartozik, mondhatni együtt él a többivel a kenyérgyár mögötti Wesselényi-tó, ám az átöblítését szivattyúkon keresztül oldják meg: az Erkel-tóból táplálkozik, majd a Törökzugi-csatornán keresztül az Élővíz-csatornába jut a víz. A Wesselényi-tavat a Horgász barát Bt. bérli. Városi tulajdon továbbá a Ferbonex üzemeltetésében álló Csabai úti Pali-gödör, melynek nincs friss vízutánpótlása. Gyulaváriban a Sarad Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. bérleménye a gravitációs elvezetésű Liget-tó, összeköttetésben az Itceéri-csatornával van, de friss vízbetáplálással ez sem rendelkezik. Magántó a Munkácsy Horgászegyesület eleki úton lévő állóvize, a Dolgozók Horgászegyesületének tava és a a Jován-tavak az Újkígyósi úton, a Paradicsomi és a Dénesmajori-tó.

A városi tulajdonú tavak összterülete 19 hektár.

 

Pali-gödör. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)