Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. június 15. 13:00
A zöldborsó
Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén
Képünk illusztráció. Forrás: foodnavigator-usa.com

A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben ehetünk friss borsót. A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.

Ez a hüvelyes növény az egyik legrégibb kultúrnövényünk. Közép-Ázsiából származik. A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza.

A borsóhoz Európában számos népszokás társul. Sokszor temettek a halottak mellé borsót, s a halotti tornak is része volt valamilyen borsóból készült étel. Másrészt a szemes takarmányokhoz és lencséhez hasonlóan a termékenységet is jelképezte, így esküvőkor is fogyasztották, továbbá az ifjú párt borsószemekkel dobálták meg.

A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldségünk. Sok C-, B1, B2, vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a magnézium, vas, kálium, foszfor, kalcium, cink és mangán tartalma. A hüvelyesekre jellemzően a borsó is sok növényi ösztrogént, úgynevezett fitoösztrogént tartalmaz.

Hatóanyagai segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.

Manapság kevés borsót eszünk nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejtett szemeket a folyton arra tébláboló gyerekektől és egyéb torkos családtagoktól. Ma főként főzve levesként, főzelékként, köretnek, rizzsel, vagy saláta alapként fogyasztjuk.

 

Zöldborsós pulykaragu (4 főre)

50 dkg pulykamell
30 dkg zöldborsó
2 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
kevés pirospaprika

bors
majoránna
1 nagyobb gerezd fokhagyma

A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. A kockára vágott zöldpaprikát kockára hozzáadjuk, majd a felkockázott húst is beletesszük, és fehéredésig pároljuk. Fűszerezzük (só, bors, zúzott fokhagyma, majoranna), majd hozzáadjuk a borsót. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük és addig pároljuk, míg puha nem lesz. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tápértéke köret nélkül és körettel:

Energia:        1245 kcal     3181 kcal                    
Fehérje:         124 g         164 g
Zsír:             45 g          65 g
Szénhidrát:       61 g         446 g

 

Töltött pulykamell

15 dkg zöldborsó
60 dkg pulykamell filé
1 db zsemle
1 db tojás
1dl tejszín
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld

bors

A borsót félpuhára főzzük, leszűrjük. A szikkadt zsemlét apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a tojással, tejszínnel, a főtt borsóval és a fűszerekkel. A hússzeleteket kissé kiverjük. A borsós tölteléket a hús szélére kenjük, feltekerjük, megtűzzük, és a húst megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, és kíméletesen megsütjük rajta a hústekercseket. Párolt zöldségekkel és párolt rizzsel tálaljuk. A hús sütésből visszamaradt zsiradékra öntünk 1dl vizet, összeforraljuk, és a végén meglocsoljuk vele a húsokat és a köretet.

Tápértéke köret nélkül és körettel:

Energia:        2359 kcal     4295 kcal
Fehérje:       143,9 g       183,9 g
Zsír:          148,8 g        68,8 g
Szénhidrát:       55 g         440 g

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)