
Ezen a héten házi füstölt húsárut kerestünk a gyulai piacon. Keddi napokon általában három-négy árusnál szerezhetünk be valamilyen sertéshúsból készült finomságot. A kofák többsége az otthon nevelt sertésből előállított húsárut kínálja a vásárlóknak.
Noha az árak nem változtak az elmúlt években, az őstermelők elmondása szerint egyre kevesebben keresik a piacon kínált házi hústermékeket. Az árusok egy részének állandó vevőköre van, de olyan kofával is beszéltünk, akitől leginkább a városba érkező turisták vásárolnak. A piacon csípős és csemegekolbászt, sózott füstölt sonkát és szalonnát, császárszalonnát, tepertőt és sertészsírt is árusítanak.
A vékony kolbász kilója 2000–2500, a vastag kolbász kilója 2700–3400 forintba kerül a kofáknál. A füstölt sonka kilóját 2200 forintért szerezhetjük be. A sózott szalonnát 1500–2000, a füstöltet 1600–2000, a császárszalonnát 2000–2400 forintért kínálják a gyulai piacon. Ottjártunkkor egy helyen sertészsírt és bőr nélküli tepertőt is árusítottak. Fél kilogramm sertészsírt 750, egy kilogramm tepertőt 2200 forintért vásárolhatunk.




























