Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bírósági eljárások gyorsítása fő napirendként szerepelt a gyulai országos bírói értekezleten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • HÍREK • 2013. június 04. 15:00
A bírósági eljárások gyorsítása fő napirendként szerepelt a gyulai országos bírói értekezleten
Háromnapos országos bírósági elnöki értekezletet rendezett a Gyulai Törvényszék
Fotó: birosag.hu

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke felkérésére a Gyulai Törvényszék írósági értekezletet rendezett, melyen az OBH elnöke és elnökhelyettese, a Kúria vezetői, továbbá az ítélőtáblák, valamint a törvényszékek elnökei vettek részt. A háromnapos ülésen az igazságszolgáltatást érintő legfontosabb kérdések kerültek napirendre.

A Gyulai Törvényszék házigazda szerepét betöltő elnökének, dr. Baur Péternek a megnyitóját követően az OBH elnöke  értékelte az elmúlt fél év fontosabb eseményeit és számba vette az elvégzett feladatokat. Mindenekelőtt a költséghatékony gazdálkodás fontosságát emelte ki. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mindenki által ismert költségvetési keretek között az igazságszolgáltatás résztvevőinek továbbra is törvényesen, hatékonyan és célszerűen kell gazdálkodniuk a rájuk bízott vagyonnal és pénzeszközökkel. Az egyes bíróságokon eddig is törekedtek a fegyelmezett, takarékos gazdálkodásra, amit már a tavalyi év folyamán is ismertettek egymással az elnökök és az így megismert „jó gyakorlat" általánossá tétele továbbra is az OBH elnökének a stratégiai céljai között szerepel.

Kiemelten fontos napirendként vitatták meg a bírósági eljárások további gyorsításával és az elnehezült bíróságok megsegítésével kapcsolatos kérdéseket. A közelmúltban az előzetes letartóztatásból a maximális időtartam elérése miatt szabadult vádlottak ügye világított rá a problémára. Az elnök asszony kifejtette, hogy haladéktalanul meg kell tenni azokat az intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltató hatalom hatáskörébe tartoznak. Ilyen az arányos munkateher mihamarabbi megteremtése, amely egyebek mellett új kerületi bíróságok létesítésével, valamint a Fővárosi Ítélőtábla illetékességi területe változtatásának kezdeményezésével valósítható meg. Az OBH-nak már elkészült jogszabályi kezdeményezések állnak rendelkezésére, amelyek azokat a törvényi szabályokat iktatnák ki a büntetőeljárási törvényből, amik a nem kívánt helyzeteket eredményezték.

Az OBH elnökét – az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke távollétében – az OBT soros elnökhelyettese, Trappné dr. Kiszely Rita követte, aki az OBT munkáját mutatta be az értekezlet előtt. Előadásában az OBT kiterjesztett hatáskörével kapcsolatos működési változásokat mutatta be.

Az ügyfeleket segítő programokat – a tanúgondozás; a gyermekbarát igazságszolgáltatás, az elektronikus ügyfélkapcsolatok, az ügyfél elégedettség mérés, a nyitott bíróságok program – továbbra is priorált feladatnak tekintik az elnökök.

 

Fotó: birosag.hu
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)