
Vid Katalin (erdőpedagógus):
– Bármilyen meglepő, szinte mindannyian eszünk virágot, amikor karfiolt, brokkolit főzünk, illetve szegfűszeget teszünk a forralt borunkba vagy sáfrányt a levesünkbe. Ezeken kívül azonban jóval több virágot is fogyaszthatunk. A bodzából és az akácból készülhet szörp, pezsgő vagy rántott ínyencség, de akár fagylalt is. Az ehető virágok – ibolya, rózsa, kakukkfű, hársfa, orgona, árvácska, pitypang, körömvirág, büdöske, sarkantyúka, szegfű, kankalin, tulipán, zsálya, hibiszkusz stb. – felhasználása igazán sokoldalú, ételeink díszítésére, természetes ételszínezésre is használhatók. A cukkini és a tök virága nemcsak szép, hanem rántva különlegesen finom. Jégkockába zárt sziromlevelekkel hideg italokat, teát ízesíthetünk. Két dolgot azonban szem előtt kell tartanunk: a virágokat csak kis mennyiségben szabad fogyasztanunk, s allergiásoknak nem ajánlottak ezen ínyencségek.
Nagy József (kertész):
– Valójában a virágok fogyasztása mindennapos, hiszen például a karfiol, a brokkoli, az articsóka növények virág részeit rendszeresen esszük. A virágok evésének egyébként sok száz éves hagyománya van, már a rómaiak is fűszerezték ételeiket virágokkal. A természetgyógyászat évszázadok óta ajánlja a különböző virágok fogyasztását, például a körömvirágot akár nyersen is ehetjük. Vigyázni kell arra, hogy ne forgalmas út mellett, növényvédő szertől mentes virágot szüreteljünk, és az allergiára hajlamosak kerüljék a fogyasztásukat. Arra is oda kell figyelni, hogy vannak mérgező virágú növények is, mint például az angyaltrombita, a gyűszűvirág, sisakvirág, oleander. Ehető virágok többek között a tavaszi árvácska, borágó, rózsa, tulipán, szegfű, orgona, sarkantyúka, bodza, tökvirág, levendula. A virágokat használhatjuk salátákhoz, krémek, ecetek, lekvárok ízesítésére, és tapasztalatból mondom, ételek díszítésére is kiválóak.

























