Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Törvényszék bíróságaira érkezett ügyek száma nőtt a legnagyobb arányban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. április 24. 16:24
A Gyulai Törvényszék bíróságaira érkezett ügyek száma nőtt a legnagyobb arányban
A gyulai összbírói értekezleten tiszteletét tette dr. Kovács Mária, az Országos Bírósági Hivatala alelnöke, valamint dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék Elnöke és az Országos Bírói Tanács Elnöke
Dr. Fazekas Sándor, dr. Kovács Mária és dr. Baur Péter. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A Békés megyében tevékenykedő bíróságok 2012. évi működését általában minden területen hatékonyság jellemezte – derült ki dr. Baur Péternek, a Gyulai Törvényszék elnökének az összbírói értekezleten elhangzott beszámolójából.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Mária az Országos Bírósági Hivatala alelnöke, valamint  dr. Fazekas Sándor a Fővárosi Törvényszék Elnöke és az Országos Bírói Tanács Elnöke. A Békés megyei bíróságok elmúlt évi működéséről, majd a bírói tanács számolt be  az elmúlt év történéseiről.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról rendelkező törvény szerint a törvényszék elnöke évente egyszer tájékoztatja az OBH elnökét, valamint az összbírói értekezletet és a bíróság más dolgozóit a bíróság működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről, az igazgatási intézkedésekről, tervek megvalósulásáról, valamint a megelőző naptári évben a kitűzött célok és intézkedések végrehajtásáról és eredményéről.

A tájékoztató során beszámoltak arról is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének stratégai céljaihoz képest hogyan alakult a Gyulai Törvényszék és a területén levő bíróságok elmúlt évi működése.

 Az engedélyezett létszám az összes törvényszéken engedélyezett 9912 álláshely 3,2%-át tette ki a tárgyév január 1-jén, ami a 11. legtöbb volt a törvényszékek sorrendjében.  A sorrendi hely december 31-ére már 12-re változott. Ugyanakkor az engedélyezett álláshelyek száma országosan 10244-re emelkedett, ami 3,3%-os növekedés, ezen belül a bírósági titkárok körében pedig 27,3%.

A tájékoztatóból kiderült, hogy a 2012. január 1-jei állapotot alapul véve Békés megyében az engedélyezett bírói létszám változatlanul 85 volt, ami akkor a törvényszékek összesen 2619 engedélyezett bírói létszámának a 3,2%-át jelentette. Ebben az értelemben a Gyulai Törvényszék a 12. volt a törvényszékek között.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2012. július 1. napjával 1 bírói álláshelyet elvont. Az így kialakult 84 álláshely még ugyanezt a pozíciót biztosította a Gyulai Törvényszék számára. Ugyanakkor további 3 bírói álláshely elvonással együtt az engedélyezett bírói álláshelyek szám 81-re, – az országban, a legnagyobb arányban – 3,4%-kal csökkent. A Gyulai Törvényszék a törvényszékek bírói létszámából így kialakult 3%-os részesedésével, a 13. lett a törvényszékek között.

A peres érkezésből a megye részesedése a tárgyévben 3,8%-ra emelkedett, ami a 8. legnagyobb arány az ország törvényszékei között. Mindez annak az eredménye, hogy a Gyulai Törvényszék ügyérkezése – országos adat hétszeresére – 15%-kal nőtt. Még inkább így van ez, ha csak a peres ügyeket tekintjük, ahol a növekedés az előző évhez képest 35,9 % volt, ami azon túl, hogy legmagasabb, közel négyszerese az országos 9,6 %-nak. Az országos 2619 bírói és 707 titkári álláshelyet a törvényszékeken, a Gyulai Törvényszék a 81 bírói és 17 titkári álláshellyel 2,9%-ban részesült a peres ügyek intézésére hatáskörrel rendelkező bírósági dolgozók számából.

Békés megye bírósági szervezetei nyolc külön álló épületben vannak elhelyezve, ami az ország bírósági épületeinek 5 %-a, s amelynél a törvényszékek között, ismereteim szerint, csak 4 területén van több bírósági épület. Ezek az épületek általában magas, vagy a legmagasabb színvonalon elégítik ki a bírósági igazságszolgáltatás pozitív társadalmi megjelenítésének, a kedvező önkép kialakításának igényét, s legkevésbé sem utolsósorban alkalmasak a hatékony és biztonságos munkavégzésre

2012-ben a Gyulai Törvényszék működtetésének személyi és tárgyi feltételeinek biztosítására 2 milliárd 21 millió 661 ezer eredeti és 2 milliárd 166 millió 335 ezer forint módosított előirányzat állt rendelkezésre. Az összes kiadás 2 milliárd 147 millió 978 ezer forint, az összes bevétel 2milliárd 166 millió 126 ezer forint volt.

2010-ről az érkezett ügyek száma 2011-re 14,8%-kal csökkent. A tendencia 2012-re megváltozott, az érkezett ügyek száma 4653-mal megnövekedett, ami éppen 15%-os emelkedéssel egyenlő. A nemperes érkezést a folyamatos csökkenés jellemzi.

Az ügyforgalmi adatok a törvényszékek között a Gyulai Törvényszék területén növekedtek a legnagyobb arányban. Mind az összes, mind a peres ügyek között, a Gyulai Törvényszék bíróságaira érkezett ügyek száma nőtt a legnagyobb arányban. A befejezések adataiból látszik, hogy a Gyulai Törvényszék bírái és bírósági titkárai a peres ügyek között mintegy kilencszer nagyobb arányban növelték a teljesítményüket, mint az országos átlag.  Amíg a tárgyévben - öt törvényszék kivételével - valamennyi törvényszéknél kevesebb ügyet fejeztek be, mint 2011-ben, a Gyulai Törvényszék bíróságai az országban a legnagyobb mértékben növelték a befejezett ügyek számát, mely erőfeszítés ennek ellenére sem volt elég a folyamatban maradt ügyek számának szinten tartására.

Dr.Kovács Mária az értekezletet követő sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a Gyulai Törvényszék dolgozói rendkívül színvonalas munkát végeztek az elmúlt évben. Az alelnök beszámoló kiegészítéséül kitért arra, hogy az érkezett ügyek száma közel azonos a befejezett ügyek számával. Mivel ezt a törvényszék évek óta tartja, megmutatja, hogy kiegyensúlyozott munka zajlik. Az eltéréseket általában jogszabályváltozások okozzák. Ez tavaly a szabálysértési peres ügyek érkezése volt, melyből a Gyulai Törvényszék különösen kivette részét, hiszen 133,4 %-os szabálysértési perérkezést kellett kezelniük. Ez országos viszonylatban a harmadik legtöbb érkezést jelenti.

Országos Bírói Tanács egy éves munkáját dr. Fazekas Sándor foglalta össze. A bíróságok központi igazgatását 2011. december 31-ig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács látta el. Január 1-jétől az irányítás metodikája megváltozott. Az egyszemélyi irányítás az OBH-hoz kötődik, Az Országos Bírói Tanács pedig a központi irányítás felügyelő testülete. A bírói tanácsnak 15 bíró tagja van, szemben a 9-cel.A tanács az elmúlt esztendőben a törvényi kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett, minden ellenőrzési feladatát végrehajtotta. A működését lényegesen érintette, hogy a jogalkotó elsődlegesen a nemzetközi állásfoglalásokat is figyelembe véve július 17-ével a tanácsra vonatkozó normatív szabályozást jelentősen bővítette. Ha mérleget készítünk akkor azzal szembesülünk, hogy míg január 1. előtt 15 jelentős jogkörrel rendelkezett a tanács, július 17-től 24 nagyon komoly jogkörrel bír.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)