Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Szemerédi Endre világhírű matematikus volt a vendége a Hajnal Imre Matematika Tesztversenynek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M. Gy. • HÍREK • 2013. április 17. 11:00 • Frissítve: 2013. április 23. 21:00
Dr. Szemerédi Endre világhírű matematikus volt a vendége a Hajnal Imre Matematika Tesztversenynek
A legjobb eredményt elért gyulai versenyző Hegyesi János, az Erkel Ferenc Gimnázium tanulója volt
A Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen. Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

A Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozata a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézménnyel, mint társrendezővel, az MTA SZAB Békés Megyei Testülete Matematika Tudományos Műhelye és az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium szakmai támogatásával április 13-án 17. alkalommal szervezte meg a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Napot.

Az iskola Wenckheim Konferenciatermében rendezett megnyitón Kissné Török Edit tagintézmény-vezető köszöntője után a közel 200 vendéget dr. Hajnal Péter, a verseny névadójának fia üdvözölte. Marczis György, a szervezésért felelős szaktanácsadó bemutatta a zsűrit, melynek elnöke dr. Németh József egyetemi docens, tagjai dr. Kosztolányi József egyetemi docens, dr. Szakács Attila főiskolai tanár és Pálinkás István egyetemi hallgató voltak. A szakmai nap előadói között külön köszöntötte dr. Szemerédi Endre akadémikust, a MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének Abel-díjas, világhírű matematikus professzorát. Ezután ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat.

Miközben a három kategóriában versenyző diákok a 90 percesre tervezett 25 feladatos tesztlapot töltötték ki, addig az érdeklődő vendégek meghallgathatták Győry Ákos matematikatanár és tanítványa, Schultz Vera „Néhány racionális gondolat az irracionalitásról”, dr. Hajnal Péter docens „Hogyan őrizzük drága festményeinket?-geometria a galériában”, dr. Németh József docens „Egyenletek megoldása nevezetes egyenlőtlenségek segítségével” című előadásait.

A feladatlapok beadása után mindenki részese lehetett dr. Szemerédi Endre professzor „Hasznos-e a matematika, vagy csak szellemi torna?” című előadásának, melybe a végén bekapcsolódott egykori doktorandusz hallgatója, dr. Csaba Béla adjunktus. Ezután a zsűri két tagja, dr. Kosztolányi József és Pálinkás István ismertette a feladatok megoldásait.

A programokkal egyidőben a Mozaik Kiadó, a Műszaki Könyvkiadó, a Maxim Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó a kiadványaiból árusítással egybekötött bemutatót tartott.

A kora délutáni eredményhirdetésen dr. Németh József értékelte a versenyzők munkáját. Kiemelte, hogy a legjobb tanulók a nehéz feladatok ellenére nagyon szép eredményt értek el. Ezután dr. Szemerédi Endre segítségével a vendéglátók és a zsűri tagjai átadták a kategóriák győzteseinek és a helyezetteknek, valamint felkészítő tanáraiknak a támogatók által felajánlott értékes jutalmakat. Az egész napos rendezvény Marczis György jövő évre szóló meghívó szavaival ért véget.

 

A versenyen a következő eredmények születtek:

I. kategória (9-10. évf.)

1. Tulkán Simon - Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba (felkészítő tanár: dr. Rókáné Rózsa Anikó)

2. Héczey Szabó Bálint - Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba (felkészítő tanár: Méri Károly)

3. Fodor Bálint - Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Békéscsaba (felkészítő tanár: Méri Károly)

 

II. kategória (11-12. évf.)

1. Kiss Tibor - Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Békéscsaba (felkészítő tanárok: Golovics Éva és Molnár Judit)

2. Hegyesi János - Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium, Gyula (felkészítő tanárok: ifj. Galbáts Dénes és Marczis György)

3. Böőr Zsófia - Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba (felkészítő tanár: Danczik Emese)

 

III. kategória (szakiskolások)

1. Szekeres Péter Alex - Harruckern János Közoktatási Intézmény, Gyula (felkészítő tanár: Ollár Aurél)

2. Csiaki Tímea - Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai, Gyula (felkészítő tanár: Novákné Kiss Mária)

3. Patkás Robin - Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiumai, Gyula (felkészítő tanár: Novákné Kiss Mária)

A dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere által felajánlott „A legjobb eredményt elért gyulai versenyző” díjat Hegyesi János, az Erkel Ferenc Gimnázium tanulója kapta.

A legjobb határon túli versenyző Bíró Dominik lett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból (felkészítő tanárai: Béres Zoltán, Csikós Pajor Gizella, R. Sipos Elvira).

A versenyen kívül indulók közül a legjobb eredményt Rovó Judit, a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma tanulója érte el (felkészítő tanárai: Tarcsay Tamás és Sörös Katalin).

 

 A verseny teljes anyaga megtalálható a www.bolyaibekes.hu weboldalon. 

 

Dr. Szemerédi Endre. Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)