
Fehér színű, enyhén savanykás ízű, magas víztartalmú tejtermék. Tulajdonképpen friss sajt. Alapanyag tekintetében a túró készülhet tehén-, illetve juhtejből, zsírtartalma szerint pedig lehet sovány, félzsíros vagy zsíros. A juhtúró sósabb, pikánsabb ízű és zsírosabb, mint a tehéntúró. Néhány ország kivételével szinte csak a magyar konyha használja a túrót.
A túró koncentrált formában tartalmazza a tej teljes értékű fehérjéit és ásványi anyagait. Elsősorban kalciumtartalma jelentős. Így táplálkozás-élettani értéke nagy. A különböző diétákba is jól beépíthető. Különösen ajánljuk a májbetegeknek. A benne lévő kéntartalmú aminósavak, mint a metionin és cisztin, segítik a májsejtek termelődését és működését, de csontritkulás megelőzésére, valamint a várandósoknak a megnövekedett fehérje- és kalciumszükségletének pótlására is alkalmas táplálék.
Túrót házilag is készíthetünk megalvadt tejből. Az aludttejet nem egészen forrásig felmelegítjük, majd a savót leszűrjük. A túró állapotát az aludttej minősége, a melegítés módja, a szűrés alapossága határozza meg. A savó elválasztása után keletkező túró egyben sajtalapanyag. (Tejből túró, túróból sajt készül.)
S most következzenek a receptek:
Spenótos-túrós holdacskák (6 főre)
Tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 tojás
2 teáskanál só
Töltelékhez:
20 dkg túró
20 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma
só
bors
Ha vendégeknek készítjük, érdemes egy kis fokhagymás tejfölt kínálni mellé.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáütjük a tojást, melléadagoljuk a tejfölt, és megsózzuk. Gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk az egészet. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. A krémhez a spenótot kiolvasztjuk, jól kinyomkodjuk, és kb. 5 percig főzzük, épphogy csak egy picit megfonnyadjon. Hozzápréseljük a fokhagymát, majd félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a túrót, és óvatosan sózzuk, borsozzuk. A tésztát kivesszük a hűtőből. Nagyon vékonyra nyújtjuk (különben fojtós lesz). Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden kör közepére teszünk a spenótos krémből. Összehajtjuk, kicsit lelapogatjuk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg aranybarnák, és a tojástól márványosak nem lesznek. Fokhagymás tejfölt kínálunk mellé.
Kb. 1500 Ft-ba kerül.
Energia: 4196 kcal
Fehérje: 104,4 g
Zsír: 283,8 g
Szénhidrát: 396 g
Sárgarépás szendvicskrém (4 főre)
2 db sárgarépa
1 db kis fehérrépa
1/2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöld
100 g túró
só
kevés zeller
A zöldségeket meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A túrót áttörjük és összekeverjük a zöldségekkel. Tálalás előtt egy fél órára behűtjük, hogy az ízek jobban összeérjenek. Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk.
Energia: 290 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 32,5 g
Kb. 500 Ft-ból készül el.
Medvehagymás túrókrém
15 dkg túró
5 dkg puha vaj
1 teáskanál mustár
só
frissen őrölt bors
20 db medvehagymalevél
A túrót, a vajat, a mustárt, a sót és a borsot alaposan, egyenletesen elkeverjük (botmixerrel). 4-5 db kivételével hozzáadjuk a medvehagymaleveleket, és tovább keverjük a krémet. A maradék medvehagymaleveleket 2 cm-es darabokra vágjuk, és a túrókrémhez adjuk. Turmixolunk rajta néhányat úgy, hogy nagyobb levéldarabok is maradjanak benne. Behűtve kínáljuk.
Energia: 630 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 50,5 g
Szénhidrát: 14 g
500 Ft-ból ez is elkészülhet.
Jó étvágyat!