Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A túró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. április 14. 13:00
A túró
Különösen ajánljuk a májbetegeknek

Fehér színű, enyhén savanykás ízű, magas víztartalmú tejtermék. Tulajdonképpen friss sajt. Alapanyag tekintetében a túró készülhet tehén-, illetve juhtejből, zsírtartalma szerint pedig lehet sovány, félzsíros vagy zsíros. A juhtúró sósabb, pikánsabb ízű és zsírosabb, mint a tehéntúró. Néhány ország kivételével szinte csak a magyar konyha használja a túrót.

A túró koncentrált formában tartalmazza a tej teljes értékű fehérjéit és ásványi anyagait. Elsősorban kalciumtartalma jelentős. Így táplálkozás-élettani értéke nagy. A különböző diétákba is jól beépíthető. Különösen ajánljuk a májbetegeknek. A benne lévő kéntartalmú aminósavak, mint a metionin és cisztin, segítik a májsejtek termelődését és működését, de csontritkulás megelőzésére, valamint a várandósoknak a megnövekedett fehérje- és kalciumszükségletének pótlására is alkalmas táplálék.

Túrót házilag is készíthetünk megalvadt tejből. Az aludttejet nem egészen forrásig felmelegítjük, majd a savót leszűrjük. A túró állapotát az aludttej minősége, a melegítés módja, a szűrés alapossága határozza meg. A savó elválasztása után keletkező túró egyben sajtalapanyag. (Tejből túró, túróból sajt készül.)

S most következzenek a receptek:

 

Spenótos-túrós holdacskák (6 főre)

Tésztához:

50 dkg liszt
30 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 tojás
2 teáskanál só

Töltelékhez:

20 dkg túró
20 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma

bors

Ha vendégeknek készítjük, érdemes egy kis fokhagymás tejfölt kínálni mellé.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáütjük a tojást, melléadagoljuk a tejfölt, és megsózzuk. Gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk az egészet. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. A krémhez a spenótot kiolvasztjuk, jól kinyomkodjuk, és kb. 5 percig főzzük, épphogy csak egy picit megfonnyadjon. Hozzápréseljük a fokhagymát, majd félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a túrót, és óvatosan sózzuk, borsozzuk. A tésztát kivesszük a hűtőből. Nagyon vékonyra nyújtjuk (különben fojtós lesz). Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden kör közepére teszünk a spenótos krémből. Összehajtjuk, kicsit lelapogatjuk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg aranybarnák, és a tojástól márványosak nem lesznek. Fokhagymás tejfölt kínálunk mellé.

Kb. 1500 Ft-ba kerül.

Energia:          4196 kcal
Fehérje:         104,4 g
Zsír:            283,8 g
Szénhidrát:        396 g

 

Sárgarépás szendvicskrém (4 főre)

2 db sárgarépa
1 db kis fehérrépa
1/2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöld
100 g túró

kevés zeller

A zöldségeket meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A túrót áttörjük és összekeverjük a zöldségekkel. Tálalás előtt egy fél órára behűtjük, hogy az ízek jobban összeérjenek. Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk.

Energia:           290 kcal
Fehérje:            20 g
Zsír:                7 g
Szénhidrát:       32,5 g

Kb. 500 Ft-ból készül el.

 

Medvehagymás túrókrém

15 dkg túró
5 dkg puha vaj
1 teáskanál mustár

frissen őrölt bors
20 db medvehagymalevél

A túrót, a vajat, a mustárt, a sót és a borsot alaposan, egyenletesen elkeverjük (botmixerrel). 4-5 db kivételével hozzáadjuk a medvehagymaleveleket, és tovább keverjük a krémet. A maradék medvehagymaleveleket 2 cm-es darabokra vágjuk, és a túrókrémhez adjuk. Turmixolunk rajta néhányat úgy, hogy nagyobb levéldarabok is maradjanak benne. Behűtve kínáljuk.

Energia:           630 kcal
Fehérje:            36 g
Zsír:             50,5 g
Szénhidrát:         14 g

500 Ft-ból ez is elkészülhet.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM