Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kitekinteni és jobban megismerni a Földön kívüli világot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • K. M. • MAGAZIN • 2013. március 24. 18:00
Kitekinteni és jobban megismerni a Földön kívüli világot
Idén a Csillagászat napja április 20-ra esik
Képünk illusztráció. Forrás: bgfons.com

Idén a Csillagászat napja április 20-ra esik. Ezen a napon a csillagászati obszervatóriumok lehetőséget biztosítanak az égbolt megismerésére.

A Csillagászat napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, és általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Magyarországon 2009-ben, a csillagászat nemzetközi éve alkalmából honosodott meg igazán, ilyenkor a nagyobb obszervatóriumok előadássorozatokat és távcsöves bemutatókat is szoktak szervezni.

Talán Szeged a legközelebbi színhely, ahová ekkor ellátogathatunk. Itt a tavalyi évhez hasonlóan egész hetes rendezvénysorozattal várják a csillagászat és az égbolt szépségei iránt érdeklődőket. A Partiscum Csillagászati Egyesület számos előadással és bemutatóval várja a gyerekeket és a felnőtteket a Kálvária sgt. 23. szám alatti Szent-Györgyi Albert Agórába. Április 20-án már kora délutántól várják mindazokat, akik biztonságos szűrőn keresztül a Nap felszínével szeretnének megismerkedni. Az est beálltával több távcsővel mutatják be a Hold felszínét és az égbolt szabad szemmel nem látható csodáit. Ezen a napon teljes sötétségbe borul majd a szegedi Dóm tér és a Fogadalmi templom díszkivilágítását is lekapcsoltatjuk, hogy a csillagászaté, és az égbolté legyen ez az este.

Természetesen nem csak ekkor kerülhetünk igazi távcsövek közelébe, mert egyes csillagvizsgálók egész évben örömmel várják a csillagászat után érdeklődőket. Egyik ilyen a szegedi csillagvizsgáló az Egyetemi Füvészkertben, amely minden pénteken várja az érdeklődőket. Sötétedésig csillagászati és űrkutatási kiselőadásokat tartanak a tanteremben és a szemléltetést sok poszter valamint számítógépes kép és videó segíti. Amikor derült az égbolt, távcsöves bemutatót is tartanak. Bővebben az obszervatórium honlapján, astro.u-szeged.hu oldalon lehet tájékozódni.

De érdemes ellátogatni a bakonybéli Pannon Csillagdába is, mert jelenleg ez az egyik legkorszerűbb és igazán nagy élményeket adó intézmény hazánkban. A digitális planetárium, a csillagászati távcsövek, valamint csillagászati és űrkutatástörténeti kiállítások igazán színvonalasak. A digitális planetáriumban különleges audiovizuális rendszer segítségével a félgömbfelületű plafonra vetített vizuális tartalmak biztosítják a tökéletes 3D-s élményt. Ennek a fejlett technikának köszönhetően, az égbolt csodálatos világával szinte közvetlenül ismerkedhetünk meg az összes rejtélyes és izgalmas objektummal, amiről eddig csak hallhattunk vagy olvashattunk. A látogatóközpont csillagászati távcsövei pedig nem csak az éjszakai csillagos égbolt bemutatására  alkalmasak, hanem a Nap megfigyelésére is, például H-alpha szűrűvel, melynek segítségével a napon levő prutuberanciákat és filamenteket is gyönyörűen lehet látni. A műszerek egy része megfelel a nemzetközi tudományos elvárásoknak is, amely vonzó lehet a kutatóintézetek, illetve az egyetemek számára. Akinek felkeltette az érdeklődését, a csillagda.net oldalon tájékozódhat a csillagdáról.

Aki a Mátrába tervez pár napos kiruccanást, annak figyelmébe ajánlom az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumot, mely ingyenesen látogatható. A Piszkéstetői obszervatóriumba előzetes bejelentkezés alapján kedden, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap 14 órától lehet ellátogatni. A látogatókat az ott dolgozó csillagászok vezetik körbe. Bejelentkezni a latogatas@konkoly.hu email címen lehet, illetve részletesebben a gyongyos-matra.hu oldalon lehet olvasni.

Mindenképp érdemes ezeket a lehetőségeket legalább egyszer kihasználni, hiszen páratlan, maradandó élményt nyújt, ahogy kitekintünk, és egy kicsit jobban megismerjük a Földön kívüli világot.

 

A bakonybéli Pannon Csillagda távcsöve által készített kép a Napról. Forrás: csillagda.net
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)