
Bíró Antal, a Gyulahús Kft. termelési vezetője és a zsűri elnöke lapunk kérdésére elmondta, idén 88 hentesáru mérettetett meg a versenyen. A zsűri az értékelésnél a metszéslap, a külalak és az íz mellett arra is figyelt, hogy mennyire hagyományos a termék – avatott be a részletekbe a húsipari szakember.
A rendezvény második és harmadik napján egyebek mellett kolbász-, ételkészítési és lovagi bemutatóval, koncertekkel, valamint játszó- és alkotóházzal várták a gyerekeket és a felnőtteket a várkertbe. A látogatók kolbász- és sonkatúrán is részt vehettek, melyen a gyulai húsipar történetét és a város népszerű termékeit ismerhették meg.
Dinya Imrétől, a fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, a rossz idő ellenére minden programot sikerült megtartaniuk. A szervező a rendezvényt értékelve kifejtette: a nyitónapon a vártnál kevesebben látogattak ki a helyszínre, ám szombaton és vasárnap szépszámú érdeklődő fordult meg a mustrán.
– Összességében egy sikeres fesztiválon vagyunk túl. A tervezetthez képest ugyan gyengébben sikerült a rendezvény, mégis pozitívan értékelem, hiszen amit lehetett, azt kihoztuk belőle. A szervezéssel nem volt probléma, ezt a fellépők, a fesztiválra érkező látogatók és az árusok is megerősítették – nyilatkozta lapunknak a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke.
A IV. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra szárazkolbász-, sonka- és füstöltáru-versenyén a következő eredmények születtek:
A sonka- és füstöltáru-verseny első helyezettjei:
Sonka kategóriában – Szilágyi Sándor, Békéscsaba
Darabolt, kötözött sonka kategóriában – Bojtor Ottó, Pécs
Darabolt comb kategóriában – Zádorhús Kft., Budapest
Füstölt tarja kategóriában – Veres András, Gyula
Szalonnafélék kategóriában – Tóth Krisztián, Gyula (füstölt, főtt császárszalonnával)
Szalonnafélék kategóriában – Petrina Sándor, Gyula (füstölt fokhagymás kolozsvári szalonnával)
Egyéb kategóriában – Kozák János (jamon mangalicano sonkával)
Egyéb kategóriában – Dónáth Ambrus (sültsódar-termékkel)
Különdíjasok:
Kolozsi István, Gyula (rakottcsülök-termékkel)
Dunszt Zsolt, Nagykőrös (kulárés májashurka-termékkel)
Dónáth Ambrus (csont nélküli sonkatermékkel)
Békési Húsfeldolgozó Kft. (angolszalonnával)
Juhász Nagy Péter (kolozsvári szalonnával)
Sonkakirály cím, a füstöltáru-verseny fődíja:
Kiss Ferenc, Gyula
A Magyar Sonkalovagrend különdíjasa:
Szilágyi Sándor
Szárazkolbászverseny:
Magánszemélyek kategóriában
Különdíj: Kolozsi Mihály, Elek
III. díj: Szilasi H. Tamás, Orosháza
II. díj: Knyihár Mihály, Békéscsaba
I. díj: Csörnyei Ákos, Orosháza
Termékgyártó kategóriában
III. díj: Ízműves Kft., Békéscsaba
II. díj: Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület
I. díj: Zádorhús Kft., Budapest































