Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A babérlevél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. május 03. 10:00
A babérlevél
A babérlevélolaj nagy haszonnal alkalmazható reumás és ízületi fájdalmakra, megdagadt ízületekre, rándulásra
____Eredeti-baber_saminaspiceandfood.in.jpg

képünk illusztráció

Forrás: saminaspiceandfood.in

A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz.

Fűszernek a növény levelét használjuk. Elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Az ételekhez adott néhány babérlevél gazdagítja az ízeket, ugyanakkor segít megelőzni a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat.

A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve. Enyhíti a hörghurutot és a köhögést. A babérlevélolaj nagy haszonnal alkalmazható reumás és ízületi fájdalmakra, megdagadt ízületekre, rándulásra.

A babérlevél olaját olívaolajban vonhatjuk ki úgy, hogy a kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.
Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása is ismert, forrázat, vagy olaj formájában alkalmazhatjuk.

S most következzen a recept:


Tárkonyos sertésraguleves (4 adag)

30 dkg sertéscomb
1 közepes db vöröshagyma
1 teáskanál só
1 késhegynyi bors
1 evőkanál tárkony
4 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál citromlé
2 kis db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 db babérlevél
5 dkg csiperkegomba
1 kávéskanál majoránna
1 teáskanál mustár
1 dl főzőtejszín
10 dkg zöldborsó
1 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1.5 l víz

A hagymát felaprítjuk, és az olajon megpároljuk. A karikára vágott zöldségeket a hagymához adjuk, kevergetjük, és közben sózzuk, borsozzuk, majd a kockára vágott húst is hozzáadjuk. Addig pároljuk az egészet, amíg a hús színe megváltozik. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát és borsót. Ezután felöntjük vízzel, és felforraljuk. Beletesszük a friss tárkonyt, majoránnát és babért is. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús puha nem lesz. A tejfölt, tejszínt, mustárt, citromlevet, lisztet összekeverjük, és behabarjuk a levest. Összeforraljuk, és forrón tálaljuk.

Kb. 760 Ft-ba kerül.

Energia:         2013 kcal
Fehérje:         83,9 g
Zsír:           154,2 g
Szénhidrát:      55,2 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)