KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: wall.alphacoders.com
A kis lila zöldség a török uralom idején érkezett meg hozzánk. Innen ered a törökparadicsom elnevezése.
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagtartalommal rendelkezik. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős magnézium- és kalciumforrás.
A padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterinszintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterin-szintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak. Az természetgyógyászatban vízhajtó, emésztést fokozó hatása (májműködés támogatása) miatt ajánlják. Ezenkívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában és a hörghurutban szenvedőknek.
Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. A fűszerek közül a bors, a csombor, bazsalikom, oregánó, hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem illik hozzá. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.
Sajtos padlizsán
Hozzávalók (2 adag):
2 közepes nagyságú padlizsán
2 nagyobb paradicsom
30 dkg sajt
olaj
2 nagyobb gerezd fokhagyma
oregánó
só
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, és vastagabb (kb. 1 cm-es) szeletekre vágjuk. A tetejét rácsformában bevagdossuk, és megsózzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük a szeleteket. A paradicsomokat nagyon apró kockákra vágjuk, és egy tálban picit megsózzuk, oregánót szórunk rá, hozzáadjuk a pürésített fokhagymát és a reszelt sajt 1/3-ad részét. Az egészet jól összekeverjük. A padlizsánok tetejét jó bőven bekenjük olívaolajjal, és a paradicsomos keveréket elosztjuk a padlizsánokon. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a padlizsán megpuhul. Kivesszük a tepsit, és a maradék sajtot elosztjuk a padlizsánok tetején, majd pár percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon a tetején.
Energia: 1695 kcal
Fehérje: 86 g
Zsír: 178 g
Szénhidrát: 43 g
Lecsó padlizsánnal
Hozzávalók:
3 nagy padlizsán
1 hagyma
2 zöldpaprika
1 kaliforniai paprika
2 paradicsom
só, bors
friss rozmaring
olívaolaj
Elkészítése:
A hagymát, paprikát, paradicsomot a szokásos módon előkészítjük. A padlizsánt is meghámozzuk és felszeleteljük (félbe is vághatjuk a szeleteket). A hagymát olajon kicsit megpároljuk, majd a paprikát is hozzáadjuk. Amikor a paprika is fonnyadni kezd, hozzáadjuk a padlizsánt, majd végül a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. A zöldségek levet eresztenek, ezt hagyjuk elfőni. Mielőtt elkészülne, megszórjuk a friss rozmaringgal. Rizzsel tálaljuk.
Energia: 890 kcal
Fehérje: 16 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 77 g
Jó étvágyat!