A tökről a spanyol és francia felfedezők méltán gondolhatták, hogy az amerikai indiánok kedvelt vadon növő csemegéje. A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. Értékessé a C- és A-vitamin tartalma, valamint kiváló rost-anyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani.
Igen kedvező hatásai miatt gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladást gátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de fitoszterol, D-, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is van benne. A tökmagot is rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk.
A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani és tölteni is lehet.
Spárgatök csőben sütve
1,2 kg spárgatök
1/2 db citrom
2 dkg cukor
8 dkg vaj vagy margarin
5 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojássárgája
1 dl tejszín
1 csokor kapor
fehér bors, só, zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt
A tököt megtisztítjuk, kimagozzuk, és 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Szűrőbe tesszük és citrommal, sóval, cukorral ízesített, forrásban lévő vízzel leöntjük. A lecsöpögtetett tökszeleteket vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük egymás mellé. 5 dkg vajból, lisztből és a tejből besamelt készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínt és a tojássárgáját. Végül a reszelt sajt felét is. A mártást a tökszeletekre öntjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és egy kis zsemlemorzsával, majd a sütőben szép pirosra sütjük.
Energia: 2528 kcal
Fehérje: 81,6 g
Zsír: 155,1 g
Szénhidrát: 185,6 g
Töltött spárgatök tejszínes kapormártással
1,20 kg spárgatök
40 dkg borjúhús
2 db zsemle
2,5 dl tej
½ dl tejszín
1 db tojás sárgája
3 g fehér bors
1 csomó zöldpetrezselyem
2 g szerecsendió
4 dkg vaj
5 dl húsleves
só
A mártáshoz:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dkg vöröshagyma
1 csomó kapor
2 dkg cukor
fél citrom
2 dl tejföl
1 dl tejszín
só
A spárgatököt vékonyan meghámozzuk, két végét levágjuk, majd a belső magház részét kikaparjuk. A borjúhúst a tejben áztatott és jól kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a fél dl tejszínt, majd sóval, őrölt fehér borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés reszelt szerecsendiót is tehetünk hozzá. Az így elkészített tölteléket a spárgatökbe töltjük. A tököt egy vajazott tepsibe helyezzük, húslevest öntünk alá, és a sütőbe tolva puhára pároljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, jól áthevítjük, majd beletesszük az összevágott kaprot is. A tök párolásából megmaradt húslevessel felengedjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és felforraljuk. A megpárolt töltött tököt felszeleteljük, és ráöntjük a kapormártást.
Energia: 3057 kcal
Fehérje: 123,8 g
Zsír: 177,4 g
Szénhidrát: 211 g
Egészségükre!