Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A D-vitamin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. október 02. 10:00
A D-vitamin
Fontos szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban
____Eredeti-napsugar.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: phandroid.com

Ugyan még élvezhetjük a napsugarak melegét, de nem sokáig. Jön a hűvös idő. Fontos, hogy a téli hónapokra felvértezzük immunrendszerünket. A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Az utóbbi években fokozott figyelmet kapott a D-vitamin szerepe, mivel felismerték, hatása nem csak a csontanyagcserére korlátozódik. A D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is.

D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetben raktározódik. Előanyagából, a kalciferolból, a napfény UVB-sugarának hatására a bőrben D3-vitamin képződik. Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin- szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot. Pótlásáról ezért különösen fontos ekkor gondoskodunk. Azonban nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, a táplálékkal is magunkhoz veszünk D3-vitamint. Ilyen források a tejtermékek, a tojás, a hal, máj.

Vizsgálatok szerint azok között, akik megfelelő D-vitamin-ellátottsággal rendelkeznek, télen jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma csökken, emiatt könnyen törnek, és nehezen gyógyulnak, emellett izomgörcsök léphetnek fel (fiatal gyermekeknél angolkór, rachitis lehet a következmény.)

Mivel a D-vitamin felhalmozódik a szervezetben, gyógyszeres túladagolása is előfordul. D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, és bőrviszketés is jelezheti. Károsodhat a vese, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek. Tehát a gyógyszeres pótlással legyünk óvatosak!

 

Májkrokett

Hozzávalók:

30 dkg sertésmáj
2 db nagy burgonya
3 tojás
3 dkg füstölt szalonna
1 csomó petrezselyemzöld
majoránna, só, bors
olaj

Elkészítés:

A májat megmossuk, megtörölgetjük, a meghámozott, héjában főtt burgonyával és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, fűszerezzük, meghintjük az apróra metélt petrezselyemzölddel, majd óvatosan hozzákeverjük az előzőleg keményre vert tojáshabot. A májas masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Tartármártással, majonézes mártásokkal kínáljuk.

Energia:  1575 kcal
Fehérje:    78 g
Zsír:      104 g
Szénhidrát: 66 g

 

Tojáskrém

Hozzávalók:

5 tojás
1 evőkanál kefir
5 dkg vaj (vagy margarin)
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár,
1 mokkáskanál currypor
1 púpozott mokkáskanál só
1 késhegynyi törött fekete bors

Elkészítés:

A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és villával egészen apróra összetörjük. A vajat a tejföllel és a mustárral habosra keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A fűszerekkel tovább ízesítjük, végül a darált tojást is hozzákeverjük. A krémet jól lehűtjük.

Energia:    755 kcal
Fehérje:     26 g
Zsír:        65 g
Szénhidrát: 6,5 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)