Képünk illusztráció
Forrás: keyword-suggestions.com
A kapor egész Európa területén termő fűszernövény. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Vitaminjai közül a C-vitamin a legfontosabb.
A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését, antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.
Kapros túrókrém
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
2,5 dkg margarin
2 evőkanál tejföl
1 közepes db vöröshagyma
1 csokor kapor
só
Elkészítés:
A margarint és a túrót 1-2 órával a készítés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A hagymát és a kaprot finomra vágjuk. Egy nagyobb tálkában egyneművé keverjük a vajat a túróval. Beletesszük a tejfölt, és tovább keverjük. Lazítjuk vele a túrókrémet. Ezután belekeverjük a vágott hagymát és a kaprot. Ízlés szerint sózzuk. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Energia: 800 kcal
Fehérje: 44,5 g
Zsír: 55 g
Szénhidrát: 26 g
Jó étvágyat!