Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. május 22. 10:00
A kapor
Antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét
____Eredeti-kapor.JPG

Képünk illusztráció

Forrás: keyword-suggestions.com

A kapor egész Európa területén termő fűszernövény. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére.

Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Vitaminjai közül a C-vitamin a legfontosabb.

A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését, antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.

 

Kapros túrókrém

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
2,5 dkg margarin
2 evőkanál tejföl
1 közepes db vöröshagyma
1 csokor kapor

 

Elkészítés:

A margarint és a túrót 1-2 órával a készítés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A hagymát és a kaprot finomra vágjuk. Egy nagyobb tálkában egyneművé keverjük a vajat a túróval. Beletesszük a tejfölt, és tovább keverjük. Lazítjuk vele a túrókrémet. Ezután belekeverjük a vágott hagymát és a kaprot. Ízlés szerint sózzuk. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Energia:   800 kcal
Fehérje:  44,5 g
Zsír:       55 g
Szénhidrát: 26 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)