Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A böjt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. február 14. 16:00
A böjt
A böjtölés fokozza a szervezet ellenállóképességét
____Eredeti-bojt.jpg

képünk illusztráció

Forrás: vegetahealth.com

A márciust meghatározza a böjt, amely szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókorban is böjtöltek, hogy kiengeszteljék a haragvó isteneket, de böjtöltek egészségügyi szempontból is, hogy növekedjen a szervezet ellenálló képessége. 

A különböző vallásokban más és más böjtölési szokás alakult ki: a zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt, a Krisztus feltámadását megelőző negyven napban.

A hamvazószerda és nagypéntek közötti időszakot egykor szigorúan megtartották. Manapság böjtös napként csak a hamvazószerdát és a pénteki napokat tartják meg, vagyis ezeken a napokon nem lehet húst fogyasztani, és jól lakni is csak egyszer lehet. Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos csík, a különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek.

 

Cibere leves

Hozzávalók:

4-5 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl (20/12%)
1 dl tej
fél citrom
liszt

Elkészítés:

Felteszünk kb. 1,5 liter vizet főni, majd hozzáadunk 4-5 gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Felforraljuk, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel behabarjuk. Fél citrom levével ízesítjük, majd lassú tűzön átmelegítjük.

Energia:    628/499 kcal
Fehérje:  16,2/16,3 g
Zsír:     39,4/25,4 g
Szénhidrát: 53,8/54 g

 

Parasztos tarhonya

Hozzávalók:

0,5 kg tarhonya
1 fej vöröshagyma
4-5 evőkanál olaj
só, bors
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2-3 db burgonya (közepes)

Elkészítés:

A tarhonyát rózsaszínűre pirítjuk az olajban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítom. Amikor kész, megszórjuk a pirospaprikával, és bele tesszük a a burgonyát, amit előzőleg vékony kockákra összeaprítunk. Felengjük vízzel (kb. 0,5 literrel), sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, és puhára főzzük. 

Energia:   3067 kcal
Fehérje:     86 g
Zsír:         98g
Szénhidrát: 435 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)