Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szezámmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. január 24. 10:00
A szezámmag
Erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozza a méregtelenítést
____Eredeti-szezammag.jpg

Képünk illusztráció

Forrás:oil-pulling.com

A magok királyának is nevezik. A szezámmag értékes aminosav-, lecitin-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, réz-, E-, B1-, D-vitamin- és rostforrás. Kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval. Fogyasztása által megelőzhető a csontritkulás, de szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet, és enyhíti a változó korral járó kellemetlenségeket, valamint a migrénes panaszokat is.

Igazolták azt, hogy a szezámmag olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását. A bőrre kenve természetes UV-védelmet biztosít, leégés után csillapítja az égő érzést, de segítséget nyújt a pikkelysömör és száraz bőr esetén is. A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozza a méregtelenítést. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását.

A szezámmagot sokféle étel elkészítésénél felhasználhatjuk. Megszórhatjuk a párolt zöldségeket, salátákat, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket is.

 

Sajtos tallér

Hozzávalók:

1 kg liszt
25 dkg reszelt sajt
20 dkg zsír vagy margarin
3 tojás
2-3 evőkanál szezámmag
1 evőkanál só
1 csomag sütőpor
+ annyi tej, hogy összeálljon

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval az egészet jól összegyúrjuk. Akkor jó, ha szép fényes, és a kézről is lejön. Ekkor 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Ezután a tallérsütőt felmelegítjük. Az első sütés előtt zsírral lekenjük. Egyszerre két-három gombócot sütünk. Pirulásig süssük a tallérokat. Ha a kész tészta nem esik ki magától, egy lapáttal segítjük ki a sütőből.


Energia:     6762 kcal
Fehérje:    207,8 g
Zsír:       306,5 g
Szénhidrát: 767,7 g

 

Szezámmagos sárgarépa-saláta

Hozzávalók (2 adag):

50 dkg sárgarépa
2 evőkanál szezámmag
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
0,5 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, és hosszában zöldséghámozóval vékony lapokat vágunk. Hideg vízben 2-3 órára a hűtőbe tesszük. A szezámmagot serpenyőben szárazon megpirítjuk. A mézet az olajjal, ecettel összekeverjük. A sárgarépát kivesszük a vízből, lecsepegtetjük. Összekeverjük a dresszinggel, szezámmaggal, finomra vágott petrezselyemzölddel.

Energia:      912 kcal
Fehérje:     11,8 g
Zsír:        16,5 g
Szénhidrát: 106,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)