Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A méz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2015. december 13. 10:00
A méz
Rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer sejtjeit
____Eredeti-mez.jpg

képünk illusztráció

Forrás: peterturchin.com

A méz, magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk.

A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges. (A sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.)

Magas a B1, B2, B6, C vitamin, folsavtartalma, melyet száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolva akár két évig is képes megőrizni. A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer sejtjeit. A méznek fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. Jótékony hatással van az emésztésre. A mézet ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele a megbetegedések ellen.

A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. Felhasználhatjuk húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. Nehéz is választani a sok mézes recept közül. Ezért ezt az egyszerű, bármikor elkészíthető salátát választottam:

 

Gyümölcssaláta

3-4 fajta gyümölcsöt kisebb kockára vágunk. Meglocsoljuk 1-2 evőkanál mézzel és pár csepp citromlével. Összekeverjük. Fél óra hosszat állni hagyjuk. Tálaláskor megszórjuk durvára vágott pirított dióval.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)