Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A patisszon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. augusztus 23. 10:00
A patisszon
Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.
____Eredeti-patisszon_upload.wikimedia.org.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: wikimedia.org

A patisszon, magyarul csillagtök, az uborka és a többi tökféle rokona, Amerikából érkezett hozzánk. A patisszon vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható, ennek ellenére az egészséges táplálkozás elmaradhatatlan része. Könnyen emészthető, mivel 90 %-a víz. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.

E semleges, kellemes ízű tök, igen sokféleképpen fogyasztható, remekül kombinálható más ételekkel. Egyaránt fogyasztható nyersen saláta részeként, párolva köretként, főzelék formájában, ugyanakkor főételként hús helyett. Mag nélküli, fiatal termését leszedve savanyúságnak teszik el. Fűszerei a babérlevél, bazsalikom, bors,fokhagyma, kardamom, kapor, majoranna, pirospaprika, petrezselyem, szerecsendió, citrom- és narancslé, ecetfélék.

Tepsis patisszon kapros kefirrel

Hozzávalók:
50 dkg patisszon
30 dkg finomliszt
3 dl tej
1 db tojás
5 evőkanál zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
1 zacskó sütőpor
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött bors, a tálaláshoz
2 dl kefir
1 csokor kapor
porcukor

Elkészítése:
Közepes nagyságú tepsit egy evőkanál olajjal kikenünk, és a zsemlemorzsával behintjük. A meghámozott és kimagozott patisszont almareszelő durva fokán lereszeljük, majd tálba öntjük. Megsózzuk, és tíz percig állni hagyjuk. Közben a tojást habosra verjük a tejjel, és belekeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot és a sütőport. Ebbe a fűszeres tejbe keverjük a lisztet, majd az egészet a patisszonhoz adjuk. Jól összedolgozzuk, és a masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. Forró sütőbe tolva közepes lángon sütjük húsz-huszonöt percig, majd kisebb lángon addig folytatjuk, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. Mire elkészül, a teteje barnáspiros, belül meg omlós, puha lesz. Melegen, kockára vágva tálaljuk. A kefirbe belekeverjük a finomra vágott kaprot, és megsózzuk, megcukrozzuk. A patisszonkocka mellé kínáljuk.

Energia:    1895kcal
Fehérje:    67,2g
Zsír:       22,9g
Szénhidrát:  340g

 

Patisszonos lecsó

Hozzávalók (4 adag):
1 db patisszon
2 közepes fej vöröshagyma
1 kg paprika
1 kg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
20 dkg kolbász
fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj

Elkészítés:
A patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot, hagymát kis kockákra vágjuk.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük egy kevés vízzel. Ezután beletesszük a patisszont, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk puhulni egy pár percig. Majd hozzáadjuk a paprikát is. Ha már félig megpuhultak a zöldségek, mehet bele a paradicsom és a felkarikázott kolbász is. Még pár percig pároljuk, és párolt rizzsel tálalhatjuk.

Energia:   2190kcal
Fehérje:     70g
Zsír:       140g
Szénhidrát: 130g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)