
A datolyapálma a Perzsa-öböl térségében őshonos. Az ókorban nagy mennyiségben termesztették a Nílus, és az Eufrátesz vidékén. Arábiában már valószínűleg a Kr. e. 4. évezredben voltak datolyaligetek, de nem sokkal később eljutott Indiába is. Később a nomád népek a sivatagi oázisokba ültették a növényt, az arabokon keresztül pedig eljutott Spanyolországba s onnan Közép-Amerikába.
A Biblia is megemlíti Jóel könyvében a datolyafát, melynek elszáradása az emberek örömének kiveszését jelképezi (Jóel 1,12). A datolya a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja. Jerikó, az emberiség egyik első virágzó kultúrája, a datolyapálmáiról is híres.
A datolya cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Rosttartalma sem lebecsülendő, ami serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas.
A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának (fitosterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes. Nagyon jó lekvár alapanyag. A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak. A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak a kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.
S most nézzünk két, számunkra szokatlan ételt datolyával.
Göngyölt datolya (4 személyre)
16 szem datolya
5 dkg érlelt sajt
8 szelet bacon félbe vágva
Levágjuk a datolyák egyik végét, és kiszedjük a magokat. A szalonnaszeleteket kettévágjuk. A datolyákat megtöltjük a sajttal, majd betekerjük 1-1 szelet szalonnával. Ezután a datolyákat egy sütőlapra helyezzük úgy, hogy a szalonnatekercs vége a lapon legyen. 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a szalonna szép ropogós lesz (kb. 15 perc). Ízlés szerint forrón rizs körettel főételnek, vagy kihűlve előételként tálaljuk.
Energia: 1802 kcal
Fehérje: 49 g
Zsír: 109 g
Szénhidrát: 145 g
Kb. 1000 Ft-ba kerül ez az előétel.
Datolyás csirkemell
70 dkg csirkemell filé
30 dkg baconszalonna
20 dkg datolya kimagozva
20 dkg aszalt barack
2 dl húsleves
1 dl félédes fehérbor
olaj
őrölt bors
só
A csirkemellet nagyobb darabokra vágjuk, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A csirkefalatokhoz szorítsunk 1-1 darabka kimagozott datolyát, és göngyöljük be egyenként baconcsíkokkal. Egy serpenyőben kevés felforrósított olajon megpirítjuk a szalonnába göngyölt falatok minden oldalát. Mellé rakjuk a maradék datolyaszemeket, az aszalt sárgabarackot, felöntjük a fehérborral és a húslevessel, majd 10 percig pároljuk, ügyelve arra, nehogy megégjen, mert a datolya nagyon hamar karamellizálódik.
Energia: 3355 kcal
Fehérje: 219 g
Zsír: 179 g
Szénhidrát: 268 g
Ez az étel kb. 1500-1800 Ft-ból elkészül.
Jó étvágyat!