
Hagyományos sváb kopasztásos disznóvágásra és a farsangi szokások felelevenítésére invitál a gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat február 9-én, szombaton 7 órától. A program pálinkás-pogácsás fogadással kezdődik az Apor téren. A hagyományos sváb disznókopasztáshoz 7.30 órakor lát neki a négy hentesmester, 8 órakor tálakba kerül a nap első fogása, a finom hagymás vér.
– Két nagy disznó feldolgozása közben németvárosi maszkázás és farsangi disznótoros szokásokat elevenítünk fel a gyerekeknek, akik kalácstésztából disznófejet készíthetnek, melyeket a Szent Anna Kollégiumban kisütünk, s azt bárki megkóstolhatja. Fél egyre elkészül a disznótoros ebéd, ami hagyományosan orja levesből, toroskáposztából áll, desszertnek lekváros fánkot kóstolhatnak meg a térre látogatók. A hurka- és a kolbásztöltésé az ebéd utáni főszerep, amit természetesen a gyerekek is kipróbálhatnak – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Mittag Mónika, a kisebbségi önkormányzat elnöke.
Az egész napos disznótorost németvárosi hurka- és kolbászkóstoló zárja. Reggeltől estig forralt bort és citromos teát kínálnak a szervezők, sőt egész napos élő zene garantálja a jó hangulatot. A disznótor fővédnöke Gajda Róbert országgyűlési képviselő, aki egy disznót ajánlott fel a rendezvényhez.

























