Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három napig tartó Nemzetközi Méz- és Mézeskalács Fesztivál Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E. - O. Sz. • HÍREK • 2012. december 04. 09:00
Három napig tartó Nemzetközi Méz- és Mézeskalács Fesztivál Gyulán
Az ingyenes rendezvényt a Békés Megyei Méhész Egyesület, a Göndöcs Benedek Szakközépiskola és a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége szervezte
Képünk egy korábbi méz- és mézeskalács fesztiválon készült. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba

Immár ötödik alkalommal rendezik meg december 7. és 9. között Gyulán a Nemzetközi Méz- és Mézeskalács Fesztivált. A háromnapos ingyenes rendezvényt a Békés Megyei Méhész Egyesület, valamint társrendezőként a Göndöcs Benedek Szakközépiskola és a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége szervezi.

A Gyulai Hírlapnak Petrucza Zoltán szervező elmondta, a fesztivál célja a magyar termelői méz propagálása, valamint megismertetése a fogyasztókkal. A rendezvénysorozaton többek között gasztronómiai versenyekkel, vásárral, mézkóstolóval, valamint gyermekműsorokkal és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. A fesztiválon az idei évben is lesz cukrászati és mézeskalács-kiállítás.

A mézfesztivál első napján, 7-én pénteken, 15 órától a Civil Házba invitálják a kicsiket és a nagyokat. A 16 órától induló ünnepélyes megnyitó után mézminőség és marketing fórum kezdődik a polgármesteri hivatal dísztermében, köszöntő beszédet dr. Görgényi Ernő polgármester mond. Előadást tart Alt Norbert alpolgármester, Lászlóffy Zsolt OMME elnökhelyettes, dr. Simon Péter, az AMC igazgatója és Léner Erzsébet, a Nektárflóra igazgatója. A nyitónap leglátványosabb eseményének az országos mézlovagrendek, valamint a helyi lovagrendek fáklyás felvonulása ígérkezik 18 órától. A menet a polgármesteri hivataltól a gyulai várig tart, ahol mézet, pálinkát és bort kóstolhatunk, 20 órától pedig mézes szaunavarázs kezdődik a Gyulai Várfürdőben.

Szombaton a szakmai rendezvényeké a főszerep. A méhészeti szakmai nap és vásár 9-kor nyílik meg a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban, csakúgy, mint a cukrászati bemutató és verseny, valamint a mézes pálinkák versenye a Göndöcs Benedek Középiskolában. A sportcsarnokban előadásokat hallhatunk többek között a magyar méhészet aktualitásairól, az alacsonykeretes rakodókaptáros nagyüzemi méhészkedésről, a mézvizsgálatok tapasztalatairól és a környezetterhelési monitoringvizsgálatok legújabb eredményeiről is. A fesztivál ezen napján nemcsak a látogatóknak szerveznek vásárt, hanem a méhészeknek is, akik a különféle méhészeti eszközöket szerezhetnek be a tornacsarnokban. A Lovagrendek részvételével, 14.15-kor megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát, majd kihirdetik a 2012-es év méze, valamint a cukrászati verseny és a mézes pálinka verseny eredményit. A Szent Ambrus napi mézszentelő szentmise 17 órakor kezdődik a Józsefvárosi templomban, az aznapi programok sorát pedig méhészbál zárja.

Vasárnap, 9-én szórakoztató, gasztronómiai és kézműves programokkal kedveskednek a fesztivál vendégeinek. Alkalmi mézeskalácsműhely nyílik 9 órakor a tornacsarnokban, amelyet gyermekeknek szóló programok, családi bábszínház és vásári bábjáték követ. A délelőtt folyamán bemutatkozik a Dobos István Modellező Klub. Bodrogközi Rita gyermekműsora 10.45-től, a Harruckern Néptánc Együttes folklórműsora 11.30-tól kezdődik. Átadják a gyermekrajzpályázat díjait is, mielőtt megkezdődik a méz jegyében zajló vigaszság.

A programokról bővebben a www.gyulaimezesfesztival.hu oldalon olvashatnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)