
Forr az üstben az orja leves, a hentes húst darabol, szortíroz, az asszonyok tálalják a hagymásvért és hamarosan a toros káposzta is rotyog… Valóságos falusi, tanyasi életképbe csöppent bele a Gyulai Hírlap tudósítója, ezúttal szokatlan helyszínen, a belvárosban. A Tanyavilágban Élők Érdekvédelmi Egyesülete partneregyesületeivel kiegészülve disznótort rendezett a Béke sugárúti Civil Szolgáltató Központban.
Csordás Józsefné Erzsike, az egyesület elnöke többedmagával azt a hitet vallja, hogy amellett, hogy a tanyavilágban élők érdekeit képviselik, a hagyományokat is őrzik. Ezúttal a hagyományőrző disznóvágást és disznótort elevenítették fel a Polgári Ifjúságért és Társadalomért Egyesület és a Pannon Kör tagjaival.
A feldolgozásra váró 140 kilós sertést Gyepes Zsolt ajánlotta fel, aki tanyáján ölte le a jószágot, a feldolgozás azonban már Gyulán zajlott le. A szokásoknak megfelelően hagymás véres reggelivel indította a napi étkezést a jókedvű csapat, s bár a munkafolyamatok miatt egyszerre nem ülhetek egy asztalhoz, azért éhen senki sem maradt. Az udvaron az üstben orja leves főtt, a másikban abáló víz, a nagy asztal mellett pedig Beke Sándor hentes szakértően darabolta a húst. – Kolbász is készül majd, úgy 25-30 kiló! – hallatszott hátulról a szó. Eközben az asszonyok a konyhában sürgölődtek, készült a fokhagymás sült és az elmaradhatatlan toros káposzta.
– Egymás életét színesítik a rendezvényeink, segítjük egymást. Egyesületink között együttműködési megállapodás is született. Sok támogatónk van, köztük megemlíteném a Boglárka virágkertészetet, Gerhard Stengelt és Veres András hentesmestert. A speciális iskolából várunk egy osztályt, hadd nézzék meg a gyerekek például, hogyan sül ki a zsír, ami bizony nem a dobozban terem. Estére, amikor már minden készen van, minden tagunk vendégül látja egy családtagját vagy barátját, majd közösen disznótort ülünk. Talán még maszkák is meglepnek bennünket! – mondta sokat sejtetően Erzsike.
