
Gyerekkoromban a téli időszak csemegéje volt a frissen pattogatott kukorica. Ma már egész évben hozzájuthatunk az alapanyaghoz.
A pattogatott kukoricát már 5000 éve fogyasztjuk. Az új-mexikói indiánoktól származnak az első leletek ie. 3600-ból. Az őslakos indiánok mutatták meg az Amerikába érkező fehér embernek az apró, fehér hópelyhekre emlékeztető kukoricákat. Az első pattogatott kukorica-készítő masina a 19. században jelent meg Chicagóban, és a pattogatott kukorica hamarosan nagyon népszerű lett a nagy gazdasági világválság alatt, főleg olcsósága miatt. Mára már az egész világon fogyasztják.
Miért pattog a kukorica?
A kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, és az, hanghatás kíséretében szétpattan. A kukorica pattanás során fajtától függően különböző formákat vesz fel.
Pattogás közben is megmaradnak benne a fontos tápanyagok. Így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas. Gyümölcsöknél is magasabb arányban tartalmaz polifenol antioxidánsokat, ami az immunrendszerünket erősíti.
A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica, és egy teflonedény fedővel. A lábasba beletesszük a kukoricát. Közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. Közben néhányszor megmozgatjuk az edényt. Legízletesebb frissen, de kihűlt állapotban is lehet fogyasztani.
Csinálhatunk sós, fűszeres és édes kukoricát is: a só és fűszerek nélkül kipattogtatott kukoricát karamellen megfuttatjuk. Így azonban jelentősen megnő az energiatartalma.
Egy átlagos mennyiségű (kb. 25 g) levegőn pattogatott natúr kukorica 97 kalóriát, 19 g szénhidrátot és csak 1,1 g zsírt tartalmaz. A boltokban kapható mikróban elkészíthető popcornban (még ha levegőn is pattogtatják), az ízesítéshez használt hozzávalók a kalóriatartalmat akár meg is duplázhatják, és a zsírtartalom is tízszeresére nőhet. Sok bennük az ízfokozó és a mesterséges aroma is.
Ha egészséges nassolnivalót szeretnénk enni, ne sajnáljuk azt a néhány percet, amit a tűzhely mellett kell töltenünk, míg várjuk, hogy elkészüljön a kukoricánk. Az alapanyagot is megvásárolhatjuk sok üzletben. S mi magunk dönthetjük el azt, hogy ízesítjük-e valamivel, olajjal, vagy anélkül készítjük el.
Azért a mértékről se felejtkezzünk meg!
A pattogatott kukorica nemcsak remek nassolnivaló. Karácsony közeledtével dekorációkhoz is felhasználhatjuk. A kipattogott kukorica jól szimbolizálja a hópelyheket, díszíthetünk vele karácsonyfát, ragaszthatjuk az ablakra, de lehet belőle dobozfeltöltő anyag is.
Míg ezekkel foglalatoskodunk, közben falatozhatunk is az alapanyagból.
Egészségükre!


























