
A birsalma a Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik ahol szőlőt is termesztenek.
Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztjuk. Fogyasztható azonban megsütve, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, birsalmasajtot, és kandírozzák is. Megfőzött gyümölcs húsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható.
Sok C-vitamint tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz még B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin (rost) tartalma, mely elősegíti az egészséges bélműködést. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja az emésztőrendszert.
Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle, és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert, de a torokfájást is csillapíthatja a birslé.
Mivel most szeptember végétől szüretelhetjük terméseit, friss alapanyagokat használhatunk fel a következő ételek elkészítéséhez.
Savanyú káposzta birsalmával
kb. 2,5 kg káposzta
2,5 evőkanál só
2 kávéskanál köménymag
20 szem bors
1-2 db birsalma
4-5 db hegyes csípős paprika
1 db kenyér csücske
4-5 db babérlevél
Legyaluljuk a káposztát, és a fűszerekkel összekeverjük. 5 literes üvegbe beletesszük a szemes borsot, ezután belerakjuk a káposztát. Közben hegyes paprikát, birset és babért rakunk közé. A tetejére tesszük a kenyeret, és felöntjük langyos vízzel. Jó meleg (fűtött) lakásban érleljük. 4-5 nap után már kóstolhatjuk is.
Energia: 870 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 39 g
Költsége kb. 500 Ft.
Birsalmás linzer
(Hagyományos almás lepény alapján)
50 dkg liszt
3 tojássárgája
16 dkg cukor
16 dkg zsír
2 dl tejföl
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál ecet
Töltelékhez:
1 kg birsalma
3-4 db gála alma
fahéj
méz
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az almákat megpucoljuk, és lereszeljük, megpároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint meglocsoljuk mézzel. Kinyújtjuk a linzertészta egyik felét, tepsibe rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és befedjük vele a süteményünket. Megszurkáljuk a tetejét villával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Energia: 5295 kcal
Fehérje: 82 g
Zsír: 230 g
Szénhidrát: 713 g
Pulykafonat birsalmával
8 szelet pulykamell
kevés olaj
2 dlszáraz fehérbor
3 fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
só
bors
borsikafű
Körethez:
1 kg birsalma
1 citrom
1 evőkanál méz
1 csapott kiskanál őrölt fahéj
6 szegfűszeg
A húsokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk borsikafűvel is. Minden szeleten úgy, hogy a felső része egyben maradjon, 3 egyenlő csíkot vágunk, és ezt hármas fonással befonjuk. A végét hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Serpenyőben kevés felforrósított olajon a húsok mindkét oldalát megpirítjuk, majd az olajjal együtt sütőedénybe tesszük. Aláöntjük a bort, mellészórjuk a megpucolt és elnegyedelt hagymákat valamint a fokhagymát. Lefedve, 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, majd a tetőt levéve további 20-25 percig pirítjuk. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. A birsalmát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és gerezdekre vágjuk. Citrom levével ízesített 1 liter vízbe tesszük, hozzáadjuk a mézet, fahéjat, szegfűszeget, a citrom héját és egy csipet sót. Puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és párolt rizzsel tálaljuk a hús mellé.
Energia: 2927 kcal
Fehérje: 213 g
Zsír: 150 g
Szénhidrát: 138 g
Jó étvágyat!


























