
A körte Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs, az almához hasonlóan rengeteg fajtája ismeretes. Régóta jelen van az emberiség történetében: Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezi.
A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 2000-re nyúlnak vissza. Sokáig a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ezt a nézet a francia király XIV. Lajos korában változott meg. Akkor már ínyencségnek számított és nagy tiszteletnek örvendett. Mára pedig az egyik legkedveltebb gyümölcs lett.
A körte nemcsak ízletes, hanem jótékonyan hat szervezetünkre is. Magas ásványi anyag tartalma (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti, mivel magas a rosttartalma.
A körte préselt leve ideális folyadék gyomorhurut, depresszió idején, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.
A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot is.
Körtés csirkeszelet
1 kg csirkemell
25 dkg márványsajt
7 dkg vaj
3 evőkanál finomliszt
4 dl forró tej
só
bors
szerecsendió
4 normál méretű lédús körte
Körethez:
3 alma, 2 banán, 6 kivi, 3 narancs, vagy amilyen gyümölcs van otthon
1 csipet gyömbér
1 csipet szerecsendió
1 nagy csipet cukor
10 dkg vaj
A húst megtisztítjuk, majd egyenlő szeletekre vágjuk. Sóval, borssal meghintjük, és serpenyőben kevés olajon elősütjük, majd félrerakjuk. Közben elkészítjük a béchamel mártást: a megolvasztott vajon kevés ideig lisztet pirítunk, majd forró tejjel felöntjük és sűrűre főzzük. Sóval, borssal, csipet szerecsendióval fűszerezzük, és belemorzsoljuk a márványsajtot. Az elősütött húsra helyezzük a vékonyan felszeletelt körtét, majd elkenjük rajta a mártást. Sütőben, vagy grill alatt addig sütjük, míg aranybarnára nem sül. Eközben elkészítjük a pirított gyümölcsköretet. Olvasztott vajon kevés cukrot karamellizálunk, majd a tetszőlegesen összevágott gyümölcsöket hozzáadjuk, és gyorsan lepirítjuk, ízléstől függően 1-10 perc alatt. (10 perc pirítás után, már lekvárszerű). Megfűszerezzük, és tálalhatjuk is.
Energia: 5045 kcal
Fehérje: 315,8 g
Zsír: 260,8 g
Szénhidrát: 366,6 g
Költség kb. 2000 Ft.
Csokoládés körtetorta
4 közepes méretű körte
10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj
1,5 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
A csokit darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Amíg a csoki hűl, meghámozzuk a körtéket, kivájjuk a magházukat és vékony cikkekre vágjuk. Egy tortafomát (24-26 cm-es) kikenünk vajjal, és elrendezzük az aljára a körteszeleteket. (Szervírozáskor fontos, hogy a gyümölcsök szép formát mutassanak.) A tésztához a vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a langyos csokit, majd hozzáadjuk egyesével a tojásokat, végül beledolgozzuk a sütőporos lisztet. Ezt a körték tetejére simítjuk. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tálcára borítjuk, és kihűlés után fogyasztható is.
Energia: 2457 kcal
Fehérje: 29,8 g
Zsír: 125,6 g
Szénhidrát: 287 g
Kb. 1000Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!


























