Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. augusztus 04. 13:00
A paradicsom
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős
Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org

A paradicsom Dél-Amerikából származik. Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Mára már nélkülözhetetlen alapanyag lett belőle. A paradicsomnak sok fajtája létezik és sokféleképpen használható fel.

Rostokban igen gazdag ez a zöldségként fogyasztott gyümölcs. A rostjai szabályozzák a vér koleszterinszintjét, és fontosak a vastagbélrák megelőzésében.

A vitaminok közül legjelentősebb a C, A, B1, B2, B6, K-vitamin tartalma. Magas a karotin, (főleg a likopin) tartalma, melynek antioxidáns, rákmegelőző, szívet és érrendszert védő hatása van. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek, de bőrápoló szerek gyártásához is felhasználják.

Ízgazdagsága és enyhe savassága miatt számos ételnél felhasználhatjuk. Jó a salátába, önálló fogásként, vagy szósz alapanyagaként is. Lehet a reggeli, vacsora, vagy kisétkezések része.

A következő receptekkel a gyerekek kedvét is meghozhatjuk hozzá.

 

Töltött tojás (4 főre)

8 főtt tojás
20 dkg natúr krémsajt (egy kicsi maradjon a díszítéshez)
1 kávéskanál mustár
4 közepes paradicsom

őrölt bors

A főtt tojások aljából egy vékonyabb, a tetejéből egy vastagabb lapot levágunk. Ahonnan a vastagabbat vágtuk, onnan kiszedjük a tojássárgáját. A tojássárgákat összekeverjük a krémsajttal, a fűszerekkel  és a mustárral, majd visszatöltjük a tojásba. A paradicsomokat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a tojásokra borítjuk. A tetejét a megmaradt krémsajttal díszítjük.

Energia:           1248 kcal
Fehérje:           88,2 g
Zsír:              84,4 g
Szénhidrát:          27 g

 

Paradicsomos rakott burgonya (4 főre)

80 dkg burgonya
5 fej közepes paradicsom
10 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj

bors
bazsalikom

A burgonyát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A paradicsomokat is felszeleteljük. Kivajazott tepsibe felváltva paradicsom és burgonyakarikákat teszünk. A tetejét megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben, közepes lángon 7-8 percig sütjük fóliával lefedve, majd ugyanennyi ideig fólia nélkül.

Energia:           1537 kcal
Fehérje.             47 g
Zsír:                66 g
Szénhidrát:         187 g

 

Paradicsomos tészta

100 g Tagliatelle tészta
2 db Friss paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál Olívaolaj
50 g sajt

kakukkfű
bors
kevés cukor
bazsalikom

A tésztát sós vízben megfőzzük, és lecsepegtetjük. A paradicsomot leforrázzuk, és meghámozzuk, majd apróra vágjuk. Az apróra vágott fokhagymát és kakukkfüvet kevés olajban lepirítjuk. Hozzá adjuk az apróra vágott paradicsomot, sót, borsot, némi cukrot és pár percig főzzük. Az elkészült paradicsomszószt a tésztára öntjük, megszórjuk reszelt sajttal és bazsalikommal tálaljuk.

Energia:            582 kcal
Fehérje:             29 g
Zsír:                16 g
Szénhidrát:          79 g

 

Mozzarellás paradicsom

4 db friss paradicsom
80 g mozzarella

bors
bazsalikom
petrezselyem zöldje

A paradicsomot megmossuk és apróra vágjuk. Lecsöpögtetjük a mozzarellát, és félbe vágjuk. Egy tálban összekeverjük a fűszereket az olajjal, hozzá adjuk a fél mozzarellákat. Még egyszer összekeverjük, és leöntjük vele a paradicsomot.

Energia:            376 kcal
Fehérje:           25,8 g
Zsír:              20,8 g
Szénhidrát:        26,6 g

Mindegyik étel elkészül 1000Ft-ból.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)