Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együnk több halat!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2009. szeptember 18. 16:10
Együnk több halat!
Egészségeset, finomat - olcsóbban

Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között
van Európában. Míg a kontinens más országaiban több mint 10, addig Magyarországon 3,2 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás.

Átlagosan mintegy 5-5,5 kilogramm hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető.

A halolaj - jellemzően a tengeri halaké - kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz olyan, ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat), melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, így táplálékaink révén kell hozzájutnunk a megfelelő mennyiséghez. Igazolt hatásuk, hogy gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír szintjét, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is. A várandós és szoptató anyák számára így különösképpen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.

A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek - a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően - még kalciumban is gazdagok.

Hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott halat fogyasztani!

A következő étel egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthető.

Rácponty (8-10 adag):

Hozzávalók:

2 kg ponty
1 dl olaj
5 dkg liszt
4 dl tejföl (20%)l
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
30 dkg lecsó
2 kg burgonya
só, fűszerpaprika

Készítési mód:

A karikára vágott burgonyát frituban elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve, ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, lecsóval, csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.

Energia:    3227   kcal
Fehérje:     200   g
Zsír:        155,4 g
Szénhidrát:  365   g

Ha 12 % zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk.

Ez az étel kb.  2500 - 3500Ft –ból elkészíthető.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)