
Felmérések szerint Magyarország a legkevesebb halat fogyasztó államok között
van Európában. Míg a kontinens más országaiban több mint 10, addig Magyarországon 3,2 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás.
Átlagosan mintegy 5-5,5 kilogramm hal elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető.
A halolaj - jellemzően a tengeri halaké - kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz olyan, ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat), melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, így táplálékaink révén kell hozzájutnunk a megfelelő mennyiséghez. Igazolt hatásuk, hogy gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír szintjét, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. Ezek a zsírsavak elősegítik az agy és a szem fejlődését is. A várandós és szoptató anyák számára így különösképpen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek - a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően - még kalciumban is gazdagok.
Hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott halat fogyasztani!
A következő étel egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthető.
Rácponty (8-10 adag):
Hozzávalók:
2 kg ponty
1 dl olaj
5 dkg liszt
4 dl tejföl (20%)l
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
30 dkg lecsó
2 kg burgonya
só, fűszerpaprika
Készítési mód:
A karikára vágott burgonyát frituban elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve, ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, lecsóval, csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.
Energia: 3227 kcal
Fehérje: 200 g
Zsír: 155,4 g
Szénhidrát: 365 g
Ha 12 % zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk.
Ez az étel kb. 2500 - 3500Ft –ból elkészíthető.


























