Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgadinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. július 21. 13:00
A sárgadinnye
Egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét
Képünk illusztráció. Forrás: ars.usda.gov

Ázsiában őshonos gyümölcs, rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különböznek egymástól.

A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem csoda hát, hogy kedvelt nyári csemege, hiszen víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét. A sárgadinnye gazdag ásványianyag-forrás. 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz is juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem. Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma jelentős. A sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét. Magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. A nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának az esélyét. Véd a tüdőt és a szájüreget érintő rákbetegségek ellen. Várandós anyáknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést.

Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett.

Kedvcsinálónak íme két recept:

 

Sárgadinnye-krémleves (2 főre)

1 sárgadinnye
2,5 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
tej ízlés szerint

A megmosott dinnye felső 1/4-ét cakkosan levágjuk úgy, hogy a kést cikk-cakk alakban szúrjuk a gyümölcsbe. Az így kapott kalapot leemeljük, a magot eltávolítjuk. Kivájjuk a dinnye húsát. A gyümölcsvelő egyik felét kockára vágjuk, másik felét összeturmixoljuk a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a habtejszínt is. Ha édesnek találjuk, akkor egy kis tejet adjunk hozzá. Ezután beletesszük a dinnyekockákat, majd lehűtjük. A sárgadinnye héjában tálaljuk.

Energia:           2045 kcal
Fehérje:           39,5 g
Zsír:                69 g
Szénhidrát:       196,5 g

600-700 Ft-ból elkészül.

 

Sárgadinnyés mozzarellafalatkák (6 főre)

1 édes sárgadinnye
2 csomag mozzarellagolyó
6-8 szelet Serrano sonka
20 bazsalikomlevél
őrölt bors
olívaolaj

A dinnye belsejéből a magokat eltávolítjuk. Vékonyan felszeleteljük, héját levágjuk. Kb. 5 centis darabkákra felvágjuk. A sonkát kisebb darabokra vágjuk, és a mozzarellagolyókat belecsomagoljuk. Fogpiszkálóval megtűzzük, ráfűzünk egy bazsalikomlevelet, és a dinnyére szúrjuk. Tálra rendezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, őrölt borssal megszórjuk. Hűtve, hidegen tálaljuk.

Energia:           2010 kcal
Fehérje:             84 g
Zsír:                96 g
Szénhidrát:         154 g

1000-1500 Ft-ba kerül ez az előétel.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)