![](/download.fcgi/16489_0_1_sargadinnye_ars.usda.gov.jpg)
Ázsiában őshonos gyümölcs, rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különböznek egymástól.
A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem csoda hát, hogy kedvelt nyári csemege, hiszen víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét. A sárgadinnye gazdag ásványianyag-forrás. 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz is juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem. Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma jelentős. A sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét. Magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. A nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.
Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának az esélyét. Véd a tüdőt és a szájüreget érintő rákbetegségek ellen. Várandós anyáknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést.
Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett.
Kedvcsinálónak íme két recept:
Sárgadinnye-krémleves (2 főre)
1 sárgadinnye
2,5 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
tej ízlés szerint
A megmosott dinnye felső 1/4-ét cakkosan levágjuk úgy, hogy a kést cikk-cakk alakban szúrjuk a gyümölcsbe. Az így kapott kalapot leemeljük, a magot eltávolítjuk. Kivájjuk a dinnye húsát. A gyümölcsvelő egyik felét kockára vágjuk, másik felét összeturmixoljuk a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a habtejszínt is. Ha édesnek találjuk, akkor egy kis tejet adjunk hozzá. Ezután beletesszük a dinnyekockákat, majd lehűtjük. A sárgadinnye héjában tálaljuk.
Energia: 2045 kcal
Fehérje: 39,5 g
Zsír: 69 g
Szénhidrát: 196,5 g
600-700 Ft-ból elkészül.
Sárgadinnyés mozzarellafalatkák (6 főre)
1 édes sárgadinnye
2 csomag mozzarellagolyó
6-8 szelet Serrano sonka
20 bazsalikomlevél
őrölt bors
olívaolaj
A dinnye belsejéből a magokat eltávolítjuk. Vékonyan felszeleteljük, héját levágjuk. Kb. 5 centis darabkákra felvágjuk. A sonkát kisebb darabokra vágjuk, és a mozzarellagolyókat belecsomagoljuk. Fogpiszkálóval megtűzzük, ráfűzünk egy bazsalikomlevelet, és a dinnyére szúrjuk. Tálra rendezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, őrölt borssal megszórjuk. Hűtve, hidegen tálaljuk.
Energia: 2010 kcal
Fehérje: 84 g
Zsír: 96 g
Szénhidrát: 154 g
1000-1500 Ft-ba kerül ez az előétel.
Jó étvágyat!