Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zöldbabfőzelék és zöldbabsaláta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2009. szeptember 14. 16:33
Zöldbabfőzelék és zöldbabsaláta
Egészségeset, finomat - olcsóbban

A magyar konyha sok főzeléknövényt használ a különböző ételek elkészítéséhez, mégsem használjuk ki igazán a sokféleségből adódó lehetőségeket. A legtöbb zöldségből levest vagy főzeléket, ritkán rakott ételeket készítünk. Nyersen salátának csak valamilyen fogás részeként fogyasztjuk. Pedig számos zöldségből készíthető kiváló saláta, amit köretként fogyaszthatunk a sült húsok mellé. Ilyen zöldség például a zöldbab.

Zöldbabfőzelék ( 5 adag)

Hozzávalók:

1 kg zöldbab
8 dkg liszt
40 g olaj
2 dl tejföl
5 dkg vöröshagyma
só, cukor, ecet    
75 dkg sült csirke

Elkészítés: a zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, enyhén sós meleg vízben feltesszük főni. Beletesszük a félbe vágott vöröshagymát. Zsemleszínű rántást készítünk. Ha a bab megfőtt, a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel, esetleg egy kevés cukorral ízesítjük. Végül hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és még egyszer átforraljuk.

Energia:    3824 kcal   
Fehérje:     198 g
Zsír:        123 g        
Szénhidrát:  240 g

1700-2000 Ft-ba kerül ez a menü.

12 %-os tejföllel energiaszegényebb ételt kapunk:

Energia:    3676 kcal  
Fehérje:     198 g     
Zsír:        107 g      
Szénhidrát:  240 g          

 

Kapros zöldbabsaláta ( 5 adag)

Hozzávalók:

1.5 kg zöldbab
450 ml kefir
só, kapor, 1-2 gerezd fokhagyma
75 dkg sült csirke

Elkészítés: a zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, enyhén sós meleg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a kefirt simára keverjük, sóval apróra vágott kaporral, zúzott fokhagymával, esetleg borssal ízesítjük, majd a kihűlt zöldbabra öntjük. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Energia:   2832 kcal       
Fehérje:    283 g         
Zsír:       151 g         
Szénhidrát: 126 g

Ez a menü 1800-2000 Ft-ból kihozható.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)