
A magyar konyha sok főzeléknövényt használ a különböző ételek elkészítéséhez, mégsem használjuk ki igazán a sokféleségből adódó lehetőségeket. A legtöbb zöldségből levest vagy főzeléket, ritkán rakott ételeket készítünk. Nyersen salátának csak valamilyen fogás részeként fogyasztjuk. Pedig számos zöldségből készíthető kiváló saláta, amit köretként fogyaszthatunk a sült húsok mellé. Ilyen zöldség például a zöldbab.
Zöldbabfőzelék ( 5 adag)
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
8 dkg liszt
40 g olaj
2 dl tejföl
5 dkg vöröshagyma
só, cukor, ecet
75 dkg sült csirke
Elkészítés: a zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, enyhén sós meleg vízben feltesszük főni. Beletesszük a félbe vágott vöröshagymát. Zsemleszínű rántást készítünk. Ha a bab megfőtt, a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel, esetleg egy kevés cukorral ízesítjük. Végül hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és még egyszer átforraljuk.
Energia: 3824 kcal
Fehérje: 198 g
Zsír: 123 g
Szénhidrát: 240 g
1700-2000 Ft-ba kerül ez a menü.
12 %-os tejföllel energiaszegényebb ételt kapunk:
Energia: 3676 kcal
Fehérje: 198 g
Zsír: 107 g
Szénhidrát: 240 g
Kapros zöldbabsaláta ( 5 adag)
Hozzávalók:
1.5 kg zöldbab
450 ml kefir
só, kapor, 1-2 gerezd fokhagyma
75 dkg sült csirke
Elkészítés: a zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, enyhén sós meleg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a kefirt simára keverjük, sóval apróra vágott kaporral, zúzott fokhagymával, esetleg borssal ízesítjük, majd a kihűlt zöldbabra öntjük. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Energia: 2832 kcal
Fehérje: 283 g
Zsír: 151 g
Szénhidrát: 126 g
Ez a menü 1800-2000 Ft-ból kihozható.


























