Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szalonnasütés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. június 09. 13:00
A szalonnasütés
A szalonnasütés pozitív hatásai szervezetünkre
Képünk illusztráció

Itt a jó idő. Esti séta, vagy kerékpározás alkalmával egyre többször csapja meg orrunkat a szalonnasütés kellemes illata.

Amikor a minap kolléganőmnél már nemcsak szagoltuk, hanem sütöttük is a szalonnát, az egyik ismerősünk viccesen megjegyezte, hogy a szalonnasütésről is szeretne olvasni az újságban. Mások meg azt jegyezték meg, hogy a dietetikusok szalonnát sütnek.

Igen! A dietetikus is ember! Mi is szeretjük a szalonnát!

Igaz, hogy a szalonna nem a legegészségesebb alapanyagunk. Magas a zsírtartalma, és sok olyan (telített) zsírsavat tartalmaz, ami megemeli a vér koleszterinszintjét, így segítve az érbetegségek kialakulását. Mármint, ha sokat eszünk belőle!

Csökkenthetjük ennek kockázatát azzal, hogy sok zöldséggel fogyasztjuk el az elkészült zsíros-kenyeret és sült szalonnát, és iszunk hozzá 1-2 pohár vörösbort. („Az első pohár az egészségé, a második a jókedvé…”)

Az 1990-es években a Magyar Táplálkozási Fórum kidolgozta az egészséges táplálkozási ajánlásokat, amiben a zsiradékok is helyet kapnak. Tehát nem tilos szalonnát enni, csak a mennyiségét kell korlátozni!

A szalonnasütésnek viszont pozitív hatása is van szervezetünkre! Nézzük, melyek ezek.

Az ilyen alkalmak olyan embereket hoznak össze, akik szeretnek együtt lenni. Szalonnasütés közben jókat lehet beszélgetni, nagyokat nevetni. Már napi fél óra nevetés is csodákra képes, de ilyenkor egész délutánok, esték telnek el jó hangulatban.

A nevetés hatására sok endorfin (örömhormon) szabadul fel, ami oldja a feszültséget. Tágulnak az erek, ezért javul a keringés. Nyugtató hatása van az idegrendszerre, javítja a hasüregi szervek (elsősorban a belek) működését is, így kedvezően hat az emésztésre. Ha a mértékletes fogyasztásra is odafigyelünk, akkor biztos nem lesz később panaszunk. A nevetés erősíti az immunrendszert is.

Szalonnasütés közben figyeljünk egymásra is. Valamint arra, hogy a parázs felett 40-50 centivel, folyamatosan forgatva süssük meg a szalonnánkat. Addig süssük, amíg szép ropogós, aranybarna nem lesz. A fekete szín már rosszat jelent, komoly gyomorpanaszokat okozhat.

S a végére egy kis önismeret:

Az emberek személyisége látványosan megnyilvánul szalonnasütéskor.

Az első, aki nyársat ragad és a még szinte be sem gyulladt a tűz, már a közepébe tartja a szalonnát, ő a Hübelebalázs. Zsír alig lesz a kenyerén, de szalonnája kívül garantáltan szétég, belül pedig nyers marad.

A Precízion kenyerén bezzeg sosem fekete a zsír, a végtermék pedig tökéletesen egyenletes zsíroskenyér: átsült szalonnadarabok és hajszálvékony hagymakarikák.

Az Anyácska/Apácska típus mindenkinek segít nyársat faragni és a szalonnát feltűzni. Ha elszaladsz egy italért, szívesen tartja a nyársadat, és biztos, hogy ad egy falatot az ő zsíroskenyeréből a Hübelebalázsnak.

A Főnök-típus kezében sosem látsz nyársat, valahonnan mégis mindig van pöpec módon elkészített zsíros kenyere.

A Művész nyársa és a szalonna irdalása különleges, művészien rendezi el kenyerén a hagyma- és szalonnadarabokat. Szinte sajnálja is megenni az eredményt.

Ráismertünk magunkra?! :-)

Jó szórakozást és egészséget kívánok!

 

A mennyiségeket az alábbi piramissal szemléltetem
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM