Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Oktatási és közösségi központ építését tervezik Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • HÍREK • 2012. május 31. 13:00
Oktatási és közösségi központ építését tervezik Gyulaváriban
Szolgáltató Önkormányzat Program – Választókerületi fórum Szabó Károly képviselő körzetében
Lakossági fórum Gyulaváriban. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Oláh Szabolcs

Szabó Károly képviselő körzetében folytatódott a Szolgáltató Önkormányzat Program keretében elindított választókerületi fórumsorozat. Szépszámú érdeklődő jelent meg a Bay Zoltán Általános Iskola ebédlőjében május 11-én délután. A fórumon jelen volt dr. Görgényi Ernő, polgármester, Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója és Megyeri Sándor, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője.

Elsőként Gyulavári és Dénesmajor választókerületének képviselője a két településrész eddigi fejlesztéseit és annak költségeit ismertette. A 2010-es évben 8,8 millió forintból új nyílászárókat és parkolókat kapott a Gyulavári Bölcsőde. A Gyulavári Óvoda új kerítése 2,1 millió forintba került. Dénesmajorban 1,3 milliós közvilágítás-fejlesztést végeztek el. A választókerületben a csapadékvíz-elvezető árok építése három részletben történt meg, összesen 9,1 millió forintból, amelyből 1,1 milliót a Gyulai Közüzemi Kft. biztosított. Aszfaltozásra és járdaépítésre fordítható 5 milliós keretből burkolták le a Széchenyi utca és a Zrínyi utca több szakaszát, valamint kátyúzták a Kisvasút és a Kinizsi utcákat. Az egyéni képviselői keret 3 millió forintját, illetve a Gyulavári Részönkormányzat 1 millió forintját túlnyomórészt járdafelújításra használták fel, valamint 700 ezer forintból magnólia és vörös szilvafákat telepítettek a Széchenyi utcában, illetve 27 bíbortölgyet ültettek a Kisvasút utcában. Külterületen több helyen gréderezték az utakat, ennek költségéhez a helyi mezőgazdasági vállalkozók is hozzájárultak. Rongálás miatt 200 ezer forintból javították ki a játékeszközöket a kastélykertben. A részönkormányzat pénzéből még a helyi idősek klubja televíziót, a bölcsőde és az iskola játékokat kapott. Ezen kívül 50 ezer forint fejlesztést kapott a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Gyulavári fiókkönyvtára, valamint kisebb összegekkel támogatták a helyi rendezvényeket. A részönkormányzat támogatásával új székek kerültek a gyulavári rendelőintézet várótermébe. A közösségi közlekedésben 30 km-es buszjáratnövelés történt Gyulaváriban. A közmunkaprogram keretében megtisztultak a külterületi csatornák, a Gelvácsi-csatorna és a Páskomi-csatorna, ezek fontos munkaszakaszok voltak a belterület belvizének elvezetésében. Gyulaváriban 2010 óta az önkormányzat mintegy 33 millió forintot költött fejlesztésekre.

– A 2012-es évben 100 millió forint feletti beruházás indult a gyula–nagyzeréndi út építésével. Elkészültek a Bay Zoltán Általános Iskola újjáépítésének tervei, pályázati forrás esetén Gyulaváriban is épülne kerékpárút, illetve a járdafelújítások is folytatódnak. Ha elkészül a Nagyzeréndi út, akkor a Széchenyi utca mellett a Zrínyi utca is Gyulavári főutcája lesz, ezért második ütemben ott telepítünk magnóliafákat. Idén az önkormányzat szakembereivel felmérjük a szennyvízberuházás utáni garanciális munkálatokat – vázolta fel az idei terveket Szabó Károly.

Ezt követően dr. Görgényi Ernő köszöntötte a megjelenteket. A polgármester Gyula város kedvezőtlen pénzügyi helyzetének ellenére is kiemelkedőnek ítélte a helyi képviselőnek a városrész fejlődésében elért eredményeit – 2010-ben, amikor átvettük a város vezetését, a kiadások bőven meghaladták a bevételeket. Akkor a költségvetésben 580 millió forint működési hiány volt, amely számításaink szerint 3-4 év alatt a várost csődbe juttatta volna. Ezért jelentős fordulatra volt szükség az önkormányzat gazdálkodásában. Egy képviselőnek is fel kellett tudnia vállalni, hogy egy polgárnak vagy közösségnek egy jogos igényére őszintén nemet mondjon. Persze tudjuk, hogy igent mondani sokkal könnyebb. Pedig ha felelősen akarunk gondolkodni, akkor őszintén meg kell mondanunk, ha valamire nincsen forrás. Mindannyiunknak takarékoskodnunk kell, ugyanakkor ésszerű gazdasági döntéseket kell hoznunk a város jövője érekében. Ezért volt szükség a kulturális intézményrendszer átszervezésére a mostani gazdaságosabb rendszerre, beleértve a városi múzeumokat is. Az új rendszer eltartja saját magát, ezzel évi 42 millió forintot spórolunk meg Gyula város lakosságának. A másik jelentős terület a kommunális szolgáltatások. A Gyulai Közüzemi Kft.-t és a Városgazdálkodási Igazgatóságot összevontuk, ami nemcsak hatékonyabbnak, hanem költségkímélőbbnek is bizonyult, hiszen évi 170 millió forint megtakarítást tudunk így elérni. Az önkormányzat postai küldeményeit nem a Magyar Posta, hanem az önkormányzat munkatársai viszik ki, ami évi 30 millió forint megtakarítást jelent. Csak az első negyedévben több mint egymilliót takarítottak meg sokan azzal, hogy a helyi adót nem a postán, hanem személyesen vagy átutalva fizették be. Mindezzel elértük, hogy 580-ról 353 millióra csökkent a város működési hiánya. Azonban nem szabad megállnunk, még stabilabbá kell tennünk az önkormányzat gazdálkodását – számolt be egyebek mellett az utóbbi másfél év intézkedéseiről a polgármester.

Megyeri Sándor a Bay Zoltán Általános Iskola újjáépítésének terveiről tájékoztatta a jelenlévőket. Elhangzott, hogy a tervek szerint az Illyés Gyula utca 2. szám alatti alsó tagozatos iskola épületébe költözne az óvoda, a jelenlegi óvodába pedig az iskola étterme kerülne, valamint ott lenne a fiókkönyvtár és a részönkormányzat is.

– A legjobb állapotban a régi iskolaépület van, amelyből 460 m2 megmarad. Ehhez építenek egy 880 m2 bővítményt, amelyben fedett közösségi teret és szaktantermeket alakítanak ki a gyerekeknek, megújul a főbejárat is, és hat új tanterem épül. Az egységes objektum így biztonságosabb lesz, mert nem kell a gyerekeknek napközben egy viszonylag forgalmas úttesten átkelni egyik épületből a másikba. Fedett folyosón lehet majd megközelíteni a mostani óvodai épületet. A jelenlegi 8300 m2 kibővülne 11000 m2-rel, ami tartalmaz egy műfüves focipályát. A Széchenyi utca felől 20 autó és 100 kerékpár tárolására alkalmas parkoló épülhet. A cél egy nevelési-oktatási közösségi központ létrehozása. Megfelelő pályázat útján a teljes beruházás összértéke 420 millió forint.

A lakosság részéről szóba került a szoborkert rendbetétele, amire Daróczi László ígéretet tett. Kérdésként merült fel az utcafronti fűnyírás és az átereszek tisztításának felelőssége. A Gyulai Közüzemi Kft. vezetője tisztázta, mindenki köteles az ingatlanjától az út széléig tisztán és ápoltan tartani a közterületet, beleértve az árkokat és az átereszeket is, viszont fontos a főutcák egységesen gondozott utcaképe is. A jövőben két közhasznú munkást kap Gyulavári, az ő feladatuk lesz az idős emberek segítése a házak előtti közterületek ápolásában. Mindent összevetve, a polgármester azt mondta, hogy minden városrésznek van előnye és hátránya is. Gyulaváriban ugyan nagyrészt a lakosságnak kell rendben tartani az utcákat, viszont a belvárossal ellentétben, jó levegő van és csend. Daróczi László még a témához hozzátette, gyakran az árok kimélyítésénél nagyobb feladat a föld elszállítása, amelyben a Gyulai Közüzemi Kft. segítségét ajánlotta fel.

Több jelenlévő méltánytalanak tartotta a közüzemi alapdíjakat. Daróczi László úgy reagált erre, hogy attól, mert valaki például csak kevés vizet használ, vagy nem teszi ki a kukát, még ugyanúgy működtetni kell a közüzemi rendszert. Felmerült a Rajk László utcai volt Bagó iskola épületének kihasználatlansága. Szabó Károly elmondta, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonban van, elképzelhető, hogy vámnál elkobzott hamisított termékek tárolása, valamint címkéjüknek levétele abban az épületben történik majd. A több helyiségből álló épületet használhatnák egyesületek és klubok is.

Az egyik lakos a Váriba vezető kerékpárút rossz állapotára, valamint egy gallyakkal benőtt közlekedési táblára hívta fel a figyelmet. A válaszban elhangzott, hogy folyamatban van a kerékpárút-rehabilitáció tervezése, a megvalósításhoz pályázati forrásra van szükség. A temetők magas díjtételeire a polgármester azzal reagált, hogy a területek az egyházak tulajdonában vannak, az önkormányzatnak nincs temetője, így beleszólása sincs az árakba. Egy vári lakos méltánytalannak tartotta több közfoglalkoztatásban lévő vezető prémiumát, valamint a Gyulai Várfürdő többmilliárdos fejlesztését, amelybe csak 21 új állás fért. Dr. Görgényi Ernő elmondta, konkrét feladatok vannak kitűzve a vezetőknek, akik azok teljesítése után kapják a prémiumot. A várfürdő – amely egyébként teljesen önfenntartó – fejlesztésének elsődleges célja nem a munkahelyteremtés, hanem a téli turisztikai kínálat növelése, a nyárhoz hasonló színvonalú szolgáltatás biztosítása télen is.

Végül egy lakos azt vetette fel, hogy a 70 év feletti állampolgárokat írásban értesítsék kommunális adómentességükről, ugyanis ezt sokan nem tudják, és automatikusan befizetik azt.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)