Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A májrák ismét hírt adott!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. Á. • HÍREK • 2012. május 21. 13:00
A májrák ismét hírt adott!
Újra nyert a Gyula Televízió pályázata
Szabó Imre és Varga Zoltán. Forrás: Gyula Televízió

2011 után idén is pályázatot írt ki a világ egyik legnagyobb gyógyszercége és a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Gyula Televízió pályamunkáját találták az egyik legjobbnak. Százezrek élnek a májrák kockázatát hordozó májbetegséggel, ám erről nem tudnak, vagy nem foglalkoznak vele, mert még nincsenek panaszaik, vagy a tüneteik enyhék.

Közülük kerülnek majd ki többségükben azok az emberek, akiknek a következő években májrákkal kell szembesülniük. Sokuknál túl későn fogják észrevenni a bajt, pedig ennek nem kellene így lennie! Mivel a legtöbbször éveken át fennálló májbetegség talaján alakul ki a májrák, a veszélyeztetett embereknél rendszeres ultrahangvizsgálattal a rosszindulatú elváltozás időben felfedezhető.

A május 14-i pályázatértékelőn elhangzott, hogy a májrák az egyik legagresszívebb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. A betegeknek ekkor az életesélyeit az növelheti, ha célzott onkológiai kezelést kapnak. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia. A hasi ultrahang egyik legnagyobb előnye, hogy nincs hátránya: nem jár sugárzással, bármennyiszer ismételhető, előkészületet nem igénylő, rövid ideig tartó, fájdalmatlan, költségkímélő, azonnali eredményt adó diagnosztikai módszer. Az ultrahang nem a legjobb felbontású képalkotó módszer, ám alkalmazhatóságának széles skálája miatt általa a jó- és rosszindulatú elváltozások egy jelentős része már akkor felfedezhető, amikor az még nem okoz semmilyen panaszt.

Prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke szerint a májrákból a végleges gyógyulás nem lehetetlen: ehhez elsősorban az kell, hogy akkor vegyünk észre egy tumort, amikor az sebészi úton teljesen eltávolítható, s még nem adott áttéteket. A professzor a májrák tragédiájának nevezte, hogy miközben ennél a betegségnél pontosan tudható, hogy a Hepatitis vírusfertőzés vagy az alkohol okozta májcirrózisban szenvedőknél a legnagyobb a valószínűség a májdaganatos betegség megjelenésére, ennek ellenére az esetek jelentős részében túl későn diagnosztizálják a bajt. Ha a rizikócsoportba tartozók eljutnának rendszeres ultrahangvizsgálatra, sokkal kevesebben halnának meg közülük májrákban.

A pályázatot benyújtók közül a négytagú zsűri Balogh Ágnesnek, az MTV szerkesztő-riporterének, Tóth Andrásnak, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának, Dudics Emesének az Egészségtükör portálon megjelent cikkéért és a Gyula Televízió munkatársainak, Szabó Imrének és Varga Zoltánnak a riportjáért osztott ki elismerést. Tóth András és a Gyula Televízió pályamunkája az első díjon túl különdíjat is kapott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)