Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2012. április 21. 13:00
A burgonya
A krumpli szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal
Képünk illusztráció

A burgonya, pityóka, krumpli, kolompír vagy földi alma, földi körte Dél-Amerikából származik. Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain. Évszázadokon keresztül csak dísznövény volt. Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát.

A burgonya egészséges és tápláló. A szénhidrát mellett értékes fehérjét tartalmaz, továbbá kiemelendő még a C, B1, B2 vitamintartalma is. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink), illetve emésztést segítő ballasztanyag is van benne. A krumpli szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra. A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is.

Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz, ami szerencsére a főzés során elbomlik.

A burgonyának több mint 400 fajtája létezik a világon. A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az ember kreativitása szabhat határt. Adhatjuk salátákhoz, süthetjük olajban, pépesíthetjük, vagy akár meg is tölthetjük.

Íme néhány ötlet:

 

Darált húsos tepsis burgonya

1 kg burgonya
5 db közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1/2 kg darált hús
15 dkg kolozsvári szalonna
1 db kaliforniai paprika (piros)
petrezselyem zöld
paprikakrém

bors
pirospaprika
szárított majoranna
napraforgó olaj

A burgonyát, hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és négyfelé vágjuk. Tepsibe fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával, majd meglocsoljuk kevés olajjal és átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fűszereket. A darált húst megpároljuk, hozzáadjuk a paprikakrémet, pirospaprikát. Hozzákeverjük a tepsiben előkészített alapanyagokhoz. Megszórjuk a felkockázott kaliforniai paprikával, kolozsvári szalonnával és petrezselyemzölddel. Előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon sütjük, amíg szép színe nem lesz.

Energia:           3155 kcal
Fehérje:            157 g
Zsír:               159 g
Szénhidrát:         246 g

Kb.1200 Ft-ba kerül.

 

Töltött burgonya

8-10 nagyobb burgonya
50 dkg darált hús
2 egész tojás
2 dl tejföl
5-10 dkg reszelt sajt
1 cs petrezselyemzöld
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

bors
kakukkfű

A  burgonyát megmossuk és sós vízben felrakjuk főni. Forrástól számítva kb. 20-25 percig főzzük. Ha kissé kihűltek, akkor meghámozzuk őket. Az alján egy vékony darabot levágunk belőle, hogy stabilan álljanak. A tetejéből is levágunk egy darabot, amit félreteszünk, a közepét pedig kivájjuk. A kivájt részt összetörjük villával, hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a két tojást, a felvágott petrezselyemzöldet. Összekeverjük és sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A kapott masszát visszatöltjük a burgonyába, majd a levágott és félretett darabot rátesszük a tetejére és tepsibe rakjuk őket. Ha marad a masszából, akkor gombócokat formálunk belőle és a krumplik mellé tesszük a tepsibe. Fólia alatt 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük róla. Tejfölt és sajtot teszünk minden egyes burgonyára, ill. húsgombócra és további 20 perce visszarakjuk a sütőbe, hogy pirosra süljenek.

Energia:           2647 kcal
Fehérje:          168,8 g
Zsír:             115,6 g
Szénhidrát:         218 g

Kb. 1200Ft-ba kerül ez az étel is.

 

Petrezselymes burgonyakrokett

30 dkg főtt, áttört burgonya
10 dkg liszt
1 tojás
petrezselyemzöld
2 dkg vaj
1 púpozott mokkáskanál só
tojás
liszt
zsemlemorzsa a panírhoz

A burgonyához még melegen hozzáadjuk a lisztet, 1 felvert tojást, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a vajat, 1 púpozott mokkáskanál sót és jól összedolgozzuk. Ezután liszttel meghintett gyúródeszkán formáljunk az alaposan kidolgozott tésztából kb. 1,5 cm vastag rudakat és vágjuk fel kb. 4 centiméteres darabokra. Gyorsan sodorjuk ki, mert a burgonyával kevert tészta hamar lágyul, ragacsossá válik. Végül verjünk fel 1 tojást, és a rudacskákat forgassuk előbb tojásba, utána zsemlemorzsába, majd bő forró olajban, teljes lángon süssük ropogós pirosra. Főzelékek mellé kiváló feltét.

Energia:           1561 kcal
Fehérje:           33,8 g
Zsír:              76,6 g
Szénhidrát:         173 g

Kb. 400-500Ft-ból készül el.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM