
Az egészségnevelési hét harmadik napján a Menza minta=Mintamenza elnevezésű programról hallgathattak meg előadást a szülők a Béke Sugárúti Óvodában.
A rendezvényen jelen volt dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (BMKNSZSZ) helyettes megyei tiszti főorvosa, dr. Maróczi Gabriella, a BMKNSZSZ közegészségügyi osztályvezetője, Betyó János, a BMKNSZSZ közegészségügyi felügyelője, Csáki Béláné, a Gyula Konyha Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Szilágyiné Solymosi Mária a GYVEÓ vezetője.
Dr. Sárosi Tamás a jelenlévő szülőket tájékoztatva elmondta, 2009-ben egy országos felmérés keretében a dél-alföldi régió három megyéjének mintegy száz óvodájában vizsgálták meg meghatározott paraméterek alapján a közétkeztetés minőségét. Megállapították, hogy a gyerekek étrendjét a túlzott zsír- és szénhidrátfogyasztás jellemzi. Ezen a helyzeten igyekeztek változtatni azzal, hogy megpróbáltak új alapanyagokat és ételeket bevezetni a közétkeztetésbe. A tapasztalatok azt mutatják, nehezebben formálható azoknak az iskolásoknak az ízlése, akik korábban már igénybe vettek a közétkeztetést.
A helyettes megyei tiszti főorvos hozzátette, Békés megyében, Orosháza kivételével, minden nagyobb településen bevezették a programot, amit szeretnének országossá tenni.
A tájékoztatót követően dr. Maróczi Gabriella ismertette a program eredményeit, a közétkeztetésre vonatkozó előírásokat, a helyes táplálkozás ismérveit, valamint az országos tiszti főorvos táplálkozási ajánlásait. A közegészségügyi osztályvezető az óvodai és iskolai egészségügyi felmérések eredményeit bemutatva elmondta, a 10 év alatti korcsoportban tízszeresére nőtt azoknak a száma, akiknek magas a vérnyomása, és egyre több a cukorbeteg, elhízott gyerek. A szakember szerint az óvodáskorban kialakított táplálkozási szokások jelentős mértékben meghatározzák a felnőttkori ízlésvilágot, ezért óriási a felelőssége a szülőknek és a közétkeztetőknek.
Az előadásról bővebben a Gyulai Hírlapban olvashatnak.


























