
Itt egy újabb alapanyag, amivel változatosabbá és egészségesebbé tehetjük étrendünket. A csicsóka hazánkban több néven is ismert: jeruzsálemi articsóka, csókarépa, pityóka, csókapityóka. Őshazája Észak-Amerika. Magyarországon már az 1600-as években elterjedt! Régen a szegények burgonyája volt, ma már alig használjuk. A csicsóka vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, a talajban értékes gumót termő (a burgonyára nagyon hasonlító) évelő növény.
A gumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb a rosttartalma, amely gátolja az egyéb szénhidrátok és a hizlaló tápanyagok felszívódását, és segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Jelentős a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és a cinktartalma. Vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai a kolin, betain, szaponin, quercimeritrin is egészségünket szolgálja.
Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. Az inulin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukor emelő hatása kicsi, ezért ajánljuk cukorbetegeknek a fogyasztását. Az inulin önmagában is csökkenti a vér magas inzulinszintjét és bebizonyosodott rákellenes hatása is.
Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni!
Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, illetve vásárolni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mert a gumók száraz körülmények között gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek.
A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához.
Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A burgonyához hasonlóan sokféle ételt készíthetünk belőle. Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.
Csicsóka köret
A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Roston sült hal, vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges étel.
Csicsóka saláta (1 adaghoz):
15dkg csicsóka
10dkg torma
10dkg cékla
1 pohár kefir
só
bors
fokhagyma
snidling
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sóval, borssal és fokhagymával elkevert kefirrel leöntjük, jól átforgatjuk. Tetejét snidlinggel megszórjuk és 3-4 órát hűtőszekrényben érleljük.
Energia: 285 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 38 g
Csicsókás pogácsa (6 főre)
40 dkg liszt
20 dkg tisztított főtt csicsóka
15 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
1 tojás
4 evőkanál búzakorpa
4 evőkanál lenmag
1 evőkanál só
feketebors ízlés szerint, el is hagyható
szükség esetén 1-2 ek tejföl
(A búzakorpa és a lenmag helyettesíthető mással, pl. olajos magvakkal, zabpehellyel, zabkorpával, de el is hagyható.)
A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk. Amikor már langyos a csicsóka, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. 15-20 percet pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük és hagyjuk kelni. Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Energia: 2773 kcal
Fehérje: 62,6 g
Zsír: 124,8 g
Szénhidrát: 341 g
Kb. 1000 Ft-ba kerül.
Édes lapcsánka (4 főre)
1/2 kg csicsóka
2 fej vöröshagyma
20 dkg liszt
3 tojás
só
fahéj
olaj
A csicsókát megmossuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a vörös hagymákkal együtt. Ráütjük a tojásokat és belekeverjük a lisztet is. Ízlés szerint sózzuk, és fahéjjal ízesítjük. Lepénykéket készítünk, és forró olajban arany-barnára sütjük mindkét oldalát.
Energia: 1033 kcal
Fehérje: 52,2 g
Zsír: 16,4 g
Szénhidrát: 182 g
Ínyenc csicsóka
1kg csicsóka
1dl olaj
só
2 gerezd fokhagyma
1dl tejszín
10 dkg füstölt sajt reszelve
A csicsókát megtisztítjuk (kefével, vízzel), de nem hámozzuk meg. Vékony szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük, és ízlés szerint megsózzuk. Meglocsoljuk az olajjal, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és jól összekeverjük. Ezután ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Energia: 1880 kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 157 g
Szénhidrát: 45 g
Jó étvágyat!