A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján több eseményről is beszámolt Dinya Imre elnök. Az egyesület megalakulása óta tervezi a tradicionális gyulai kolbász elkészítését. Ez most megvalósult, a hagyományos módon fűszerezett és füstölt kolbász egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba, azonban a Húsipari Múzeumban megkóstolható, illetve vásárolhatunk is belőle otthonra.
– A hagyományos gyulainak a titkát nem az összetevőiben vagy a fűszerezésében kell keresni. Különleges, 90 napos jellegzetes páratartalmon való érlelése és a füstölése tette világhírűvé – beszélt városunk ikonjáról Hajdu József egyesületi tag, aki annak idején, akkor még termelői feladatokat ellátó épületben kezdte pályafutását.
A tájékoztató másik apropója a megújult húsipari kiállítás volt. Az eddigi bemutató több muzeális eszközzel kiegészült, mint például mechanikus szeletelőgép, egy régi húsmérleg vagy Stéber András boltjának mázsányi pénztárgépe. Az új kiállítási vitrin a hagyományos kézi húsfeldolgozás eszközeit mutatja be, ezen kívül megtekinthető transzmissziós meghajtású kisüzemű technológiájú húsdaráló, különleges, fából készült kolbásztöltő, ódon, 100 éves zsírosbödön. A tárlat bővült még egy lapos képernyős televízióval is, amely a gyulai húsipar történetét mutatja be magyarul, angolul és németül, valamint Stréber András íróasztalával, amit unokája ajánlott fel a kiállítás részére.
Az eseményen végül szó esett a III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustráról is, amely idén március 16–18. között kerül megrendezésre. Dinya Imre elnök elmondta, ezúttal egy olyan gasztronómiát szem előtt tartó, az eddigiekhez képest dupla akkora fesztivált rendeznek, amely színvonalasabb fellépőket és még több érdekességet foglal majd magába, például idén első alkalommal rendezik meg a I. Gyulai Média Gyúrás versenyt.