Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kivi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. január 14. 13:00
A kivi
10 dkg kivi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét fedezi
Képünk illusztráció

A kivi Kínában őshonos. Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon. Nevét az ország jelképéről, a kivimadárról kapta. Eredete miatt nevezik kínai egresnek, sőt őshazájában majombaracknak is. Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban is termesztik. Íze aromás, kellemesen édeskés-savanykás. Nálunk alig 20 éve jelent meg a kereskedelemben, de gyorsan meghódította a magyar fogyasztókat.

Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. A kiviben van még magnézium és kalcium is, melyek a káliummal együtt kedvezően hatnak az izmokra, a szívműködésre, csökkentik a vérnyomást.

A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával. 10 dkg gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi. Fáradékonyságot és a stresszt megelőzi, de hatásos fertőzés és ínyvérzés ellen is. Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában. K-vitamin tartalma a vér alvadásában játszik szerepet. Segíti a vesék munkáját, erősíti a csontokat és az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket. Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti, így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.

Sportolóknak különösen ajánlott, mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz, mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség, tejtermék, tojás, emésztését.

Gyümölcskocsonyát nem ajánlott készíteni belőle, mert ez az enzim a zselatin kollagénjét is elbontja, ami így elfolyósodik és nem dermed meg.

A kivi remekül eltartható. 0°C körüli hőmérsékleten akár fél évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig is. (Etiléngázt termelő, érett almával összezárva nejlonzacskóban hamar megpuhul.)

Fontos tudni, hogy a kivi, mint a bogyós gyümölcsök általában allergiát válthat ki (különösen gyerekeknél szájüregi és szájkörnyéki viszketéssel, irritációval, tüsszentéssel jelentkezhet).

A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak. 

Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű. Kellemes enyhe íze eperrel, banánnal, esetleg őszibarackkal együtt érvényesül a legjobban. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.
Nálunk kevésbé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként vagy az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.

 

Kivi-turmix

80 dkg kivi
1 dl méz
fél citrom héja
1,5 liter tej
őrölt fahéj

A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.

Energia:           1618 kcal
Fehérje:             59 g
Zsír:              46,8 g
Szénhidrát:         243 g

 

Téli gyümölcssaláta

1/2 kg alma
3 db mandarin
2 db narancs
2 db kivi
2 db banán
3-4 evőkanál méz
1 evőkanál frissen csavart citromlé

Az almát alaposan megmossuk. A többi gyümölccsel együtt tetszőleges méretű kockákra vágjuk. A gyümölcsöket a mézzel és a citromlével egy tálban alaposan összekeverjük, s tálalás előtt legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

Energia:           1209 kcal
Fehérje:            8,8 g
Zsír:               8,9 g
Szénhidrát:       266,4 g

 

Jó egészséget!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)