
A kivi Kínában őshonos. Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon. Nevét az ország jelképéről, a kivimadárról kapta. Eredete miatt nevezik kínai egresnek, sőt őshazájában majombaracknak is. Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban is termesztik. Íze aromás, kellemesen édeskés-savanykás. Nálunk alig 20 éve jelent meg a kereskedelemben, de gyorsan meghódította a magyar fogyasztókat.
Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. A kiviben van még magnézium és kalcium is, melyek a káliummal együtt kedvezően hatnak az izmokra, a szívműködésre, csökkentik a vérnyomást.
A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával. 10 dkg gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi. Fáradékonyságot és a stresszt megelőzi, de hatásos fertőzés és ínyvérzés ellen is. Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában. K-vitamin tartalma a vér alvadásában játszik szerepet. Segíti a vesék munkáját, erősíti a csontokat és az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket. Oldható élelmirost-tartalma a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti, így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez.
Sportolóknak különösen ajánlott, mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz, mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség, tejtermék, tojás, emésztését.
Gyümölcskocsonyát nem ajánlott készíteni belőle, mert ez az enzim a zselatin kollagénjét is elbontja, ami így elfolyósodik és nem dermed meg.
A kivi remekül eltartható. 0°C körüli hőmérsékleten akár fél évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig is. (Etiléngázt termelő, érett almával összezárva nejlonzacskóban hamar megpuhul.)
Fontos tudni, hogy a kivi, mint a bogyós gyümölcsök általában allergiát válthat ki (különösen gyerekeknél szájüregi és szájkörnyéki viszketéssel, irritációval, tüsszentéssel jelentkezhet).
A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak.
Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű. Kellemes enyhe íze eperrel, banánnal, esetleg őszibarackkal együtt érvényesül a legjobban. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.
Nálunk kevésbé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként vagy az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.
Kivi-turmix
80 dkg kivi
1 dl méz
fél citrom héja
1,5 liter tej
őrölt fahéj
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.
Energia: 1618 kcal
Fehérje: 59 g
Zsír: 46,8 g
Szénhidrát: 243 g
Téli gyümölcssaláta
1/2 kg alma
3 db mandarin
2 db narancs
2 db kivi
2 db banán
3-4 evőkanál méz
1 evőkanál frissen csavart citromlé
Az almát alaposan megmossuk. A többi gyümölccsel együtt tetszőleges méretű kockákra vágjuk. A gyümölcsöket a mézzel és a citromlével egy tálban alaposan összekeverjük, s tálalás előtt legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
Energia: 1209 kcal
Fehérje: 8,8 g
Zsír: 8,9 g
Szénhidrát: 266,4 g
Jó egészséget!

























