Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi asztal a gyulai Garuda Indonéz étterem ajánlásával

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • HÍREK • 2011. december 25. 13:00
Ünnepi asztal a gyulai Garuda Indonéz étterem ajánlásával
Jalecz Lajos, a Garuda Indonéz étterem vezetőjének karácsonyi ajánlata
Étel a Garuda Étterem kínálatából. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba

A Garuda Indonéz étterem karácsonyi menüajánlata: banánhéjban sült bazsalikomos halpástétom citrommártással, tenger gyümölcsei leves és Bundu-Bundu Makassar, azaz gyömbéres kókuszos pulyka. Karácsony közeledtével nemcsak az ajándékok kiötlésével és megvásárlásával foglalatoskodunk, de a legtöbb háziasszony már jóval az ünnep előtt elgondolkodik, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra. A hagyományos halászlé, töltött káposzta, pulyka, bejgli mellett egyre többen döntenek úgy, hogy valamiféle különlegességgel, a karácsonyhoz illő gasztronómiai kísérlettel spékelik meg a megszokott menüsort. Ezúttal a Garuda Indonéz étterembe látogattunk, hogy ötletekkel és tanácsokkal felszerelkezve vághassunk neki hagyományosnak nem mondható, mégis karácsonyi hangulatú menünknek. És nem is csalódtunk, Jalecz Lajos egyszerűen és gyorsan elkészíthető, egzotikus, mégis karácsonyi hangulatú menüsort állított össze.

 

Banánhéjban sült bazsalikomos halpástétom

1 kg szálkamentes tengeri hal vagy filézett, szálkamentes harcsa
6 db banán
1 tojás
3 evőkanál tejszín
halszósz
őrölt fehér bors

A halat apró darabokra vágjuk, majd erősen besózzuk. Hűtőben pihentetjük fél órát, majd a keletkezett levet leöntjük, és fehér borssal, tojással, halszósszal, apróra vágott bazsalikommal összekeverjük. Turmixgépben nem pépessé, csak darabosra daráljuk, miközben hozzáadjuk a tejszínt. A banánokat hosszában kettévágjuk úgy, hogy a szára egyben maradjon, majd a belét kivesszük, és az alsó héjába betöltjük a halat. Rátesszük a felső héját is, majd alufóliába csomagolva 180 fokos sütőbe tesszük 6-7 percig. Ezután fólia nélkül visszatesszük 2-3 percig 200 fokon. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. Kész. Párolt brokkolival és sült krumplipürével tálaljuk. Adhatunk hozzá egy kis citrommártást is.

 

Tenger gyümölcsei leves

1 kg tenger gyümölcsei
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1,5 dl tejszín
zúzott fokhagyma
gyömbérpor
chili
húslé
halszósz

Lábasban vajon üvegesre pároljuk a fokhagymát, majd bele-szórjuk a gyömbérport,citrom-héjat, citromlét, chilit, ízlés szerint az Erős Pistát, mindezt pici húslével összeforraljuk. Máris mehetnek bele a tenger gyümölcsei, mintegy 2 liternyi forró húslevet öntünk hozzá, és beleforraljuk a tejszínt. Halszósszal ízesítjük. Amint felforr, kész.

 

Bundu-Bundu Makassar (Gyömbéres, kókuszos pulyka)

1 kg kis kockákra feldarabolt pulykamell
10 dkg kókuszreszelék
apróra vágott vöröshagyma
apróra zúzott fokhagyma
apróra reszelt vagy turmixolt
friss gyömbér
zúzott koriander
chili
tej
húslé
tejszín

Lehetőleg teflonos lábasban vagy wokban zsiradék nélkül zsemleszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. Egy másik lábasban olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd mehet bele a fokhagyma, gyömbér, koriander, pulyka, chili, kókuszreszelék és egy kevés húslé. A húsléből csak annyi kell, hogy a hús negyedrészéig érjen. Összepároljuk, és mikor a hús félpuha, akkor tejjel a hús feléig felöntjük. Felforraljuk, ha kell, akkor tejszínnel besűrítjük, hogy szaftos legyen. Rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Étel a Garuda Étterem kínálatából. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)