Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szárazbableves

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2009. augusztus 19. 15:50
Szárazbableves
Egészségeset, finomat - olcsóbban

A szárazhüvelyes igen kedvelt és egészséges alapanyaga a magyar konyhának. Magas fehérjetartalma vetekszik a húsokéval, sok benne a rost, továbbá immunerősítő flavonoidokat is tartalmaz. Legtöbbször leves formájában fogyasztjuk, amit számos módon elkészíthetünk. Most a szárazbabból készülő leves egyik receptjét ismertetem.

Szárazbableves

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg szárazbab
10 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi ecet
Petrezselyem zöld
babérlevél
fűszerpaprika

Az előző este beáztatott babot 1-1,5 liter hideg sós vízben felteszem főni, hozzáadom a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, meg a babérlevelet. Amikor a bab félig megpuhult, bele teszem a felkockázott répákat is. Közben zsemleszínű rántást készítek, amit fűszerpaprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítek. Amikor a bab megpuhult, a levest besűrítem  a rántással és alaposan összeforralom. Végül a simára elkevert tejföllel behabarom a levest. Aki akarja, ecettel is ízesítheti.

Energia:     1 895 kcal
Fehérje:         58 g
Zsír:            103 g
Szénhidrát:   170 g

A négy adag leves kb. 450-550 Ft-ból elkészíthető. Ha húst is teszünk bele, akkor ikb. 1000 Ft-ba fog kerülni.

Ha a 20%-os tejföl helyett 10, vagy 12%-osat, vagy kefirt használok a habaráshoz, akkor zsírszegényebb és mégis ugyanolyan finom levest kapok eredményül. Ha a babot 2-3 nappal korábban áztatom be, akkor megindul a csíra fejlődés, ami során a puffadást okozó oligoszaharidok elbomlanak, így a levesünk könnyebben emészthető lesz.

A zsírszegény változat energia- és tápanyagtartalma:

Energia:     1750 kcal
Fehérje:        58 g
Zsír:             87 g
Szénhidrát:  170 g

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM