
A szárazhüvelyes igen kedvelt és egészséges alapanyaga a magyar konyhának. Magas fehérjetartalma vetekszik a húsokéval, sok benne a rost, továbbá immunerősítő flavonoidokat is tartalmaz. Legtöbbször leves formájában fogyasztjuk, amit számos módon elkészíthetünk. Most a szárazbabból készülő leves egyik receptjét ismertetem.
Szárazbableves
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szárazbab
10 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi ecet
Petrezselyem zöld
babérlevél
fűszerpaprika
só
Az előző este beáztatott babot 1-1,5 liter hideg sós vízben felteszem főni, hozzáadom a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, meg a babérlevelet. Amikor a bab félig megpuhult, bele teszem a felkockázott répákat is. Közben zsemleszínű rántást készítek, amit fűszerpaprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítek. Amikor a bab megpuhult, a levest besűrítem a rántással és alaposan összeforralom. Végül a simára elkevert tejföllel behabarom a levest. Aki akarja, ecettel is ízesítheti.
Energia: 1 895 kcal
Fehérje: 58 g
Zsír: 103 g
Szénhidrát: 170 g
A négy adag leves kb. 450-550 Ft-ból elkészíthető. Ha húst is teszünk bele, akkor ikb. 1000 Ft-ba fog kerülni.
Ha a 20%-os tejföl helyett 10, vagy 12%-osat, vagy kefirt használok a habaráshoz, akkor zsírszegényebb és mégis ugyanolyan finom levest kapok eredményül. Ha a babot 2-3 nappal korábban áztatom be, akkor megindul a csíra fejlődés, ami során a puffadást okozó oligoszaharidok elbomlanak, így a levesünk könnyebben emészthető lesz.
A zsírszegény változat energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 1750 kcal
Fehérje: 58 g
Zsír: 87 g
Szénhidrát: 170 g