
A karácsony a keresztények szent ünnepe, a szeretet ünnepe. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb ételekkel elkápráztatni szeretteit, barátait. Ilyenkor is fontos azonban, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen az, ami az asztalra kerül. Szerencsére karácsonyra is sok egészséges alapanyagból választhatunk.
Régen a húsétel minden esetben sertés volt az ünnepi asztalon. Ma már a karácsonyi menüben helyet kapnak az alacsony zsírtartalmú szárnyasok, pl. pulyka, aminek elterjedése elsősorban angolszász hatásnak köszönhető. Magyarországon is hagyományosan halból készült étel is kerül az ünnepi asztalra. A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában található jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, melyek nagyon fontosak a szervezet számára, mivel jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Az omega-3 zsírsavakat a szervezet önmaga nem tudja előállítani, vagyis a táplálékkal kell bevinnünk. Fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A halat számtalan módon és ízesítéssel készíthetjük el.
Sajnos mi magyarok évente csak 4kg/fő halat eszünk. Ennek is a felét karácsonykor. Mindenképp célszerű lenne egész évben legalább heti 1 alkalommal valamilyen halételt beiktatni étrendünkbe.
A káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél pl. a németeknél (vöröskáposzta), a letteknél és az oroszoknál is szerepel a menüben. A savanyú káposzta elsőrangú C-vitamin és rostforrás a téli napokban. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposzta formájában fogyasztjuk. Ezt az ételt is el lehet azonban készíteni úgy, hogy az egészségünket szolgálja.
A hagyományos karácsonyi desszertek, mint a diós és mákos kalács, magas vitamin és ásványi-anyag tartalmánál fogva segíti megőrizni egészségünket.
Töltött káposzta, ahogy én szeretem
1 kg sertéscomb (baromfihús is lehet)
10 dkg rizs
2 db tojás
ízlés szerint só, bors
2 kg savanyú káposzta
15-20 db savanyú káposzta levél
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
fűszerpaprika
(Ha zsíros a hús, akkor én egy kis áztatott szója granulátumot is teszek hozzá.)
A savanyú káposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át. A töltelékhez a húst ledaráljuk, összekeverjük a nyers rizzsel, tojással. Ízesítjük sóval, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagoljuk a savanyú káposztalevélbe. Az apró káposzta felét a fazék aljára terítjük, rárakjuk a töltelékeket, a maradék apró káposztával beborítjuk, majd felöntjük vízzel, és kislángon megfőzzük. Végül az olajjal, liszttel és paprikával készült rántással sűrítjük. Tejföllel kínáljuk.
Energia: 2295 kcal
Fehérje: 273,6 g
Zsír: 140 g
Szénhidrát: 224,4 g
Kb. 2000 Ft-ból elkészül.
Rácponty (8-10 adag)
2 kg Ponty
1 dl olaj
5 dkg liszt
4 dl tejföl 20%
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
30 dkg lecsó
2 kg burgonya
só
fűszerpaprika
A karikára vágott burgonyát frituban elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, lecsóval, csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.
Energia: 3227 kcal
Fehérje: 200 g
Zsír: 155,4 g
Szénhidrát: 365 g
Ha 12% zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk.
Ez az étel kb. 2500 - 3500Ft–ból elkészíthető.
Kellemes Ünnepeket kívánok!

























