Régen jeles nap volt november 30-a. András napja után kezdődött el a disznóvágás időszaka, ami februárig tartott. Hideg időben ugyanis biztonságos az állat bontása, ilyenkor a húsok jól kiszellőznek, nem kell félni a befülledésétől, romlásától. A baromfi mellett a sertéshús volt az egyik legfontosabb alapélelmiszer.
Manapság sokszor halljuk a vörös húsokról, így a sertéshúsról, hogy fogyasztása szerepet játszik a szív- érrendszeri, izületi-, daganatos betegségek kialakulásában. Ez csak részben igaz. Ha mértékletesek vagyunk és kerüljük a zsíros falatokat, akkor a sertéshúsnak is helye van az egészséges étrendben.
A sertéshús magas fehérje, vas és B1 vitamintartalmánál fogva nemcsak az egészséges táplálkozásba, de megfelelő konyhatechnikai módszerek alkalmazásával (főzés, párolás, zsiradék nélkül sütés) a diétás étrendekbe is beilleszthető. A disznótoros finomságok (hurka, kolbász, disznósajt, tepertő viszont csak kis mennyiségben fogyasztható magas zsír és koleszterintartalma miatt.
A mangalica húsával is vigyázzunk, mert sokkal zsírosabb, mint a hússertéseké! Így alacsonyabb koleszterintartalma ellenére is, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, árthat!
Válasszunk a sertéshúsos ételek mellé sok zöldséget köretnek, így csökkenthető az étrendi kockázat.
Disznótoros pecsenye
1 kg vegyes hús (comb, karaj, oldalas, tarja)
5-6 gerezd fokhagyma
20 dkg hagyma
5 dgk zsír
só
bors
majoranna
A húsokat sózzuk, borsozzuk, zsírral kikent tepsibe rakjuk. Kevés vizet öntünk alá, és előmelegített sütőbe toljuk. Félidőben rászórjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és majorannát, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Salátával, vagy sok savanyúsággal fogyasztjuk.
Energia: 2039 kcal
Fehérje: 210 g
Zsír: 131 g
Szénhidrát: 4 g
Sertéspörkölt (hagyma nélkül)
80 dkg comb
20 dkg paradicsom
20 dkg zöldpaprika
2-3 evőkanál olaj
A felmelegített olajon megpároljuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, amit előzőleg forró vízbe, majd hideg vízbe mártva héjától megtisztítottunk. Hozzáadjuk a felkockázott húst. Ízesítjük kevés sóval, köménnyel és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a hús megpuhult, főtt tésztával, vagy főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk. Az így, hagyma nélkül készült pörkölt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a hagyományos változat.
Energia: 1930 kcal
Fehérje: 172,6 g
Zsír: 125,4 g
Szénhidrát: 26,8 g
Jó étvágyat!

























